Sweco's Headquarters, Stockholm

Sweco’s head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco’s architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company’s philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach.

Facts

Assignment: Sweco headquaters

Location: Stockholm

Contact: Daan Cedergren

Assignment

A generous and open stairway leads visitors from the main entrance into the "living room", the heart of the building. This functions as a natural meeting place and a creative environment that promotes conversation. The full-height ceiling and glass railings open up and visually interlink the living room and office floors, both horizontally and vertically.

The passages, elevators and stairways have been designed to promote spontaneous interaction. At the back of the living room there are a lunch room and a café, which also creates a natural flow of employees moving through the room. Each of the glass-walled meeting areas on each side of the living room has been named after a classic chair design. The durable and lasting nature of the furniture signals sustainability.

On all office floors, the meeting areas and workstations are separated not only by glass walls but also through the colours on the floor. The office sections containing workstations have dark grey textile flooring, while the zones for coffee breaks and meetings have contrasting bright colours. The upper floors contain bright and spacious open plan office areas with flexible structures. This allows the consultants to get an idea of what others are working with, share their knowledge and see the big picture.

The Sweco Building is not just a building – it is also a large-scale environmental project where Sweco shows how energy-efficient an existing building can become after retrofitting. Solar panels on the roof collect energy from sun and 280-metre deep boreholes in the ground are used for seasonal storage of heating and cooling. When renovating the Sweco Building, the environmental work was carried out with a holistic approach to energy and resource consumption, the indoor environment and the flexibility required to meet future needs, and the targets were ambitious. One special challenge was that the building's exterior is a registered cultural heritage site, which meant that any changes could not affect its external appearance. The building is now environmentally certified according to the Sweden Green Building Council's Gold level and after rebuilding, energy consumption in the property has been reduced by a full 70 percent.

Photos: Anders Klapp, Tim Meier, Marc Goodwin and Måns Berg

A generous and open stairway leads visitors from the main entrance into the “living room”, the heart of the building. This functions as a natural meeting place and a creative environment that promotes conversation. The full-height ceiling and glass railings open up and visually interlink the living room and office floors, both horizontally and vertically.

The passages, elevators and stairways have been designed to promote spontaneous interaction. At the back of the living room there are a lunch room and a café, which also creates a natural flow of employees moving through the room. Each of the glass-walled meeting areas on each side of the living room has been named after a classic chair design. The durable and lasting nature of the furniture signals sustainability.

On all office floors, the meeting areas and workstations are separated not only by glass walls but also through the colours on the floor. The office sections containing workstations have dark grey textile flooring, while the zones for coffee breaks and meetings have contrasting bright colours. The upper floors contain bright and spacious open plan office areas with flexible structures. This allows the consultants to get an idea of what others are working with, share their knowledge and see the big picture.

The Sweco Building is not just a building – it is also a large-scale environmental project where Sweco shows how energy-efficient an existing building can become after retrofitting. Solar panels on the roof collect energy from sun and 280-metre deep boreholes in the ground are used for seasonal storage of heating and cooling. When renovating the Sweco Building, the environmental work was carried out with a holistic approach to energy and resource consumption, the indoor environment and the flexibility required to meet future needs, and the targets were ambitious. One special challenge was that the building’s exterior is a registered cultural heritage site, which meant that any changes could not affect its external appearance. The building is now environmentally certified according to the Sweden Green Building Council’s Gold level and after rebuilding, energy consumption in the property has been reduced by a full 70 percent.

Photos: Anders Klapp, Tim Meier, Marc Goodwin and Måns Berg

Our website uses cookies that help us to monitor visitors. We use this information to understand how visitors use our site and to carry out necessary improvements. The cookies we use do not store personal data. If you do not accept cookies, you can disable them in your browser. Without this you can still visit our website, but your session will not be monitored.