Möt våra medarbetare

Det som förenar Swecos medarbetare är att vi känner engagemang för att forma framtidens samhällen och städer. Sweco består av nyfikna personer som tar stort ansvar för sina uppdrag och har en drivkraft att göra verklig skillnad för dem vi jobbar för. Läs vad våra medarbetare tycker om att arbeta hos oss.

 • Trainee på Sweco: Möt Anna, Erik och Magdalena

  Möt Anna, Erik och Magdalena som har gått Swecos traineeprogram och fått en språngbräda in i konsultbranschen.

  ANNA HULEFORS, konstruktör
  Gick Swecos traineeprogram 2014/2015.
  Se filmklipp (1:30 min)

  Trainee på Sweco: Anna Hulefors

  ERIK SUNDÉN, gruppchef
  Gick Swecos traineeprogram 2012/2013.
  Se filmklipp (1:31 min)

  Trainee på Sweco: Möt Erik Sundén

  MAGDALENA HAGBRAND, projektledare
  Går Swecos traineeprogram 2016/2017.
  Se filmklipp (1:43 min)

  Trainee på Sweco: Möt Magdalena Hagbrand

  /siteassets/karriar/anna_980x540.jpg
 • ATT VARA NY PÅ SWECO ÖPPNAR DÖRRAR TILL DRÖMPROJEKT

  Akshay Kara har jobbat på Sweco i ett år och ser positivt på sin framtid på företaget. Med en examen i byggnadsteknik hoppas han snart kunna sätta tänderna i ett stort projekt – skyskrapor och idrottsarenor ligger högt upp på listan.

  Tanken att få skapa något som kommer att stå kvar om hundra år var det som lockade Akshay Kara till Sweco. För drygt ett år se­dan fick han jobbet som byggprojektledare och arbetsdagarna kretsar kring att fördjupa sig i sina arbetsområden och även fortsätta lära nytt.

  Täcker hela kretsloppet

  Att vara ny på Sweco var en precis lagom stor utman­ing, om du frågar Akshay. Under året som har gått sedan han fick jobbet som byggprojektledare har han fått lära sig väldigt mycket, men inte utan rätt sorts stöd att falla tillbaka på.

  – När jag var ny på jobbet handlade det mycket om att gå bredvid någon och prova på olika delar av verk­samheten. Eftersom Sweco är så stort har vi många olika typer av uppdrag, och det gör det enkelt att hitta ett med precis rätt ansvarsnivå.

  Akshay får uppdrag som täcker hela byggandets kretslopp: Från att göra kostnadsuppskattningar inför ett nytt byggprojekt och hantera anbuden för ett annat, till besiktningar och statusinventeringar på befintliga byggnader. Längre fram skulle han vilja följa ett helt projekt från start till mål.

  – Jag är väldigt idrottsintresserad så drömprojektet skulle nog vara en fotbolls- eller hockeyarena. Det eller något annat som verkligen sticker ut, kanske en teater­hall, ett museum eller en skyskrapa. Det var därför jag pluggade byggteknik, för att jag ville bygga något som människor kommer ha glädje av om hundra år.

  Dags att bygga

  Akshay har varit intresserad av skyskrapor, broar och andra stora infrastrukturprojekt så länge han kan komma ihåg. Möjligheten att få vara med och bygga något så storslaget lockade honom till just Sweco.

   – Det här är Sveriges främsta teknikkonsultföre­tag och här finns så många spännande projekt, vilket gjorde att det kändes helt rätt att söka hit.

  Utöver bredden och storleken på byggprojekten är medarbetarnas kompetenser något som talade väl för företaget.

  – Vi har specialister inom installation, IT, geoteknik, arkitektur, ja allt du kan tänka dig inom samhällsby­ggnad – och alla samarbetar med varandra. Det är ett stort plus när man är ny och vetgirig, inte bara för att man får svar på sina praktiska frågor utan för att man lär sig att se saker från flera olika perspektiv.

  Framtidsplaner

  Efter ett drygt år på jobbet känner Akshay att han har en framtid på Sweco.

  – Allting har varit precis som jag har önskat under det här året, dessutom vet jag att jag har stora möjligheter att utvecklas här på Sweco.

  Text från tidningen Shortcut.

  /siteassets/karriar/medarbetare/akshay-kara-470x270.png
 • Möt Swecos arkitekter

  Hur är det att jobba som arkitekt på Sweco? Möt några av Swecos arkitekter som berättar om sin vardag och spännande uppdrag. Vi får även ta del av företagets kunder och deras tankar.
  /siteassets/karriar/medarbetare/alessio_480x270.png
 • Swecos experter inom IT gör samhället smartare

  Framtidens stad har känslor, den ser, hör och kommunicerar i koder. Genom att översätta och koppla ihop data kan vi skapa ett välinformerat och omtänksamt samhälle där vi förstår konsekvenserna av våra val och minskar de resurser vi förbrukar.

  Lär känna sju av dina framtida kollegor inom IT för samhällsutveckling.

  JENNY, SMART CITY DESIGNER (OCH URBAN GARDENER)
  Filmklipp (34 sek)

  GABRIEL, MASTER OF ELEVATION (OCH DJ & MUSIC LOVER)
  Filmklipp (32 sek)

  LISA, GIS OCH WILDLIFE SPECIALIST (OCH BOXNINGSENTUSIAST)
  Filmklipp (34 sek)

  ANTON, DIGITIZATION EXPERT (OCH CURLINGSPELARE MED VM-MERITER)
  Filmklipp (34 sek)

  PIOTR, FULL-STACK DEVELOPER (OCH BADENTUSIAST)
  Filmklipp (34 sek)

  ERIKA, DIGITAL CAPTAIN (OCH LONG DISTANCE RUNNER)
  Filmklipp (34 sek)

  KENT, DEVELOPER OF FUTURE CITIES (OCH JAZZSAXOFONIST)
  Filmklipp (34 sek)

  /siteassets/karriar/medarbetare/jenny1_980x540.jpg
 • Ett år på Sweco

  Möjlighet till ansvar och stor utvecklingspotential lockade Victor Reinerstam och Tove Juhl Andersen att söka till Sweco. Nu beskriver de båda första året i sina nya roller som spännande och utmanande. Traineeprogrammet har gett dem båda en bra start som sedan har lett till en anställning på Sweco.

  Hur kommer det sig att ni sökte till Sweco? 

  – Det som lockade mig var arbetssättet där alla får ansvar, möjlighet till kundkontakt och den stora utvecklingspotentialen. Tack vare Swecos storlek och breda kompetens kan man vara delaktiga i varierande projekt. En annan faktor var traineeprogrammet, som är en chans att få en flygande start på karriären med både utbildningar och nätverkande, säger Victor Reinerstam.

  – För min del kom jag under min studietid i kontakt med Sweco på lunchföreläsningar och arbetsmarknadsdagar. Under min master eskalerade kontakten genom att jag kom med i Sweco Future Talents, ett studentprogram som Sweco höll i,  och jag skrev även mitt examenarbete här.  Jag fick då känslan av att det är en trevlig arbetsplats med möjligheter till utveckling. Sweco har stått ut jämfört med andra företag genom sitt gedigna arbete med hållbarhet vilket jag tycker är viktigt, säger Tove Juhl Andersen.

  Hur upplever ni att vara nya på Sweco och hur skulle ni beskriva det första året? 

  – Det har varit spännande och lärorikt. Jag arbetar i en grupp med många seniora konsulter och tack vare dem har jag kommit in i uppdrag direkt och lärt mig mycket. De är måna om att ta sig tid att dela med sig av sin kompetens och erfarenhet och det betyder mycket för mig som junior. Det gör också att jag vågar gå utanför min komfortzon och utmana mig själv. Genom dem, traineeprogrammet och Sweco ung har jag fått träffa många inspirerande kollegor och känner att jag har kommit in i en gemenskap, fortsätter Tove.

  – Jag håller med, det har varit oerhört spännande. Jag blev inkastad i ett projekt redan under min första dag och kom in i rollen fort tack vare chefer och kollegor. Därefter har jag arbetat i flera projekt och får hela tiden växande ansvar, säger Victor. Under det första året hade jag också traineeprogrammet som gav mig en bred bild av Swecos verksamhet och framför allt ett användbart kontaktnät

  Vad arbetar ni med idag?

  – Just nu arbetar jag i flera uppdrag, bland annat miljökonsekvensbeskrivningar i tillståndsansökningar för AstraZeneca och olika uppdrag som berör avfallsområdet. Jag försöker vara med i många uppdrag för att få en inblick i vilka områden Sweco jobbar inom och för att lära mig så mycket som möjligt, säger Tove.

  – Jag arbetar också med flera projekt samtidigt, i varierande storlek. Mina arbetsuppgifter varierar från att beräkna och utforma konstruktionen i byggnader till att skapa 3D-modeller och konstruktionsritningar. Just nu är jag beräkningsansvarig i flera spännande projekt åt Scania i Södertälje, säger Victor.

  /siteassets/karriar/medarbetare/victor-och-tove.jpg
  Fakta
  Namn
  Tove Juhl Andersen och Victor Reinerstam
  Ålder
  26 resp 28
  Roll
  Miljökonsult resp Konstruktör i Stockholm
 • Brinner för volleyboll

  För Anna Harlin öppnade Sweco upp möjligheten att kombinera arbete med en satsning på volleyboll. Hon fick möjlighet att arbeta på distans på Swecos kontor på annan ort under tiden. När man väl brinner för något är det svårt att stoppa, säger Anna.

  Vad är balans i livet för dig?

  – För att må bra behöver jag en stor portion stimulans både på jobbet och fritiden. Då handlar det om att prioritera och att kunna känna sig tillfreds med de val man gör i livet. När man sysslar med saker man brinner för brukar allt falla på plats naturligt. Magkänslan är ett bra verktyg att förlita sig på.

  Vilka möjligheter ger Sweco att balansera arbete och fritid för dig?

  –Jag har kombinerat volleyboll i elitserien under fyra av mina fem år på Sweco och alltsedan dag ett har jag fått ett positivt bemötande kring det. Jag minns hur nervös jag var på min första anställningsintervju då jag samtidigt berättade att jag ville satsa på volleybollen. Men det mottogs med ett leende och chefen tyckte inte att jag behövde vara orolig. Han sa att om jag lyckats kombinerat det med skolan förut, då klarar jag väl att kombinera det med jobb också. Och det har jag gjort.

  Du var med och vann SM i volleyboll. Hur fick du ihop tiden rent praktiskt?

  –Volleybollen ägde rum i Skåne under den säsongen och jag fick då möjlighet att behålla min anställning i Stockholm men jobba på distans från kontoret i Helsingborg. Jag gick ner till 80 procent i tjänst och kunde anpassade jobbtimmarna efter träningstiderna. Detta ledde även till andra positiva effekter, jag fick insyn i hur man jobbar på andra kontor och kunde även vidga mitt kontaktnät på Sweco. Att jobba på distans ställer förstås höga krav på god kommunikation samtidigt som man måste vara driven och hålla deadlines.

  Har du några tips till kollegor som försöker balansera tillvaron?

  –Se över dina möjligheter och var inte rädd att presentera idéer och tankar. Var ärlig mot dig själv och lägg upp en plan för hur du vill att ditt liv ska se ut. När du väl brinner för något är det svårt att stoppa!

  /siteassets/karriar/medarbetare/anna-harlin-470x264.png
  Fakta
  Namn
  Anna Harlin
  Ålder
  27
  Roll
  Byggnadsingenjör i Stockholm
 • Från exjobb till specialist inom klimatanpassning

  Hur kan vi skydda och anpassa Sveriges kustsremsa inför kommande klimatförändringar? Intresset för just den frågan ledde miljökonsulten Sebastian Irminger Street till Sweco där han idag är en del av specialistgruppen Kust och Vattendrag.

  Hur hamnade du på Sweco?

  – Första gången jag på allvar kom i kontakt med Sweco var mot slutet av min specialisering, då jag precis hade läst en kurs om kusthydraulik på Lunds Tekniska högskola (LTH) och kände att detta var vad jag ville jobba med. Jag pratade med kursansvarig om vilka företag man kunde vända sig till och han tipsade mig om gruppen Kust och Vattendrag på Swecos kontor i Malmö. Ett sommarjobb ledde till ett exjobb som ledde till en anställning och sedan 2011 jobbar jag i specialistgruppen Kust och Vattendrag.

  Vad innebär rollen som miljökonsult inom ytvattenfrågor?

  – Ytvattenfrågan har blivit högaktuell efter flera kraftiga regn-, storm- och översvämningstillfällen som har lett till stora skadekostnader. Insikten om att vi måste anpassa våra samhällen för att möta ett förändrat klimat vinner framsteg på bred front.

  Att vara miljökonsult inom ytvatten innebär en möjlighet att vara med i ett förändringsarbete och bidra till en god samhällsutveckling där ytvattnet är en resurs snarare än en belastning. Det innebär också att anpassa våra städer till utmaningarna med kommande klimatförändringar.

  På vilket sätt kan du utvecklas på Sweco?

  – Jag arbetar i en utpräglad specialistgrupp och då är det naturligt att ligga i framkant kunskapsmässigt och aktivt bidra till att påverka samhällsutvecklingen. Detta ger möjligheter för mig som individ att utvecklas kunskapsmässigt. Dessutom finns det genom Swecos teknikområdesnätverk goda möjligheter att lära känna andra kollegor som jobbar med liknande frågeställningar.

  – Jag tror att det kommer variera beroende på var i landet vi tittar. Mellersta och norra Sverige har fortfarande så mycket landhöjning att stigande havsmedelnivåer inte kommer att vara ett allvarligt hot på länge. De har dessutom mestadels klippkust, så erosion är inget stort problem. Ser vi däremot till södra Sverige kommer skillnaden att vara tydligare. Jag tror att fler områden måste vallas in för att skyddas mot översvämning, men jag tror samtidigt att vi hittar sätt så att skydden i någon mån kan smälta in i den övriga stadsbilden. Jag tror också att hanteringen av dagvatten kommer att vara annorlunda, där vattnet kommer att vara mer synligt i stadsbilden istället för att vara nedgrävt i ett rör.

   

  /siteassets/karriar/medarbetare/sebastian-irminger-street.980x540pxjpg.jpg
  Fakta
  Namn
  Sebastian Irminger Street
  Ålder
  31
  Roll
  Uppdragsledare/specialist, Malmö
 • Regionchef som balanserar tillvaron

  För Daan Cedergren är tid och energi viktiga komponenter för att vara i balans. Som tvåbarnsfar och regionchef är det ibland svårt att få ihop tillvaron, men friheten på Sweco gör det enklare. Balans handlar om att disponera sin tid och sin energi mellan arbetet, familjen och sig själv, säger Daan.

  Vad är balans i livet för dig?

  –Jag är gift och har två pojkar som är tio och fjorton år. Vi bor 30 minuters cykelväg från kontoret och mina dagliga cykelturer fungerar både för att sänka stressnivån och för att göra den mentala förflyttningen mellan hem och arbete. Oftast lyckas jag begränsa antalet timmar på jobbet, men det gäller att också ha energi kvar när man kommer hem. Även familjen behöver engagemang och närvaro. Helgerna är reserverade för familjen och någon gång om året försöker jag och min fru få till en egen weekend. För att ladda egen energi försöker jag klämma in tid för löpträning. Det blir som ett slags meditation.

  Vilka möjligheter ger Sweco att balansera arbete och familjeliv?

  – På Sweco har man ett eget ansvar för sin leverans och inom rimliga gränser finns det stora möjligheter att disponera sin tid. Det är vanligt att jobba på distans och vissa jobbar regelbundet hemma någon dag i veckan. Jag känner själv att det är värdefullt att jobba hemifrån ibland då jag kan få ett annat fokus. Jag försöker vara en förebild och går hem i rimlig tid och har själv sett till att vara pappaledig. Jag har också uppmuntrat att vi ska träna ihop och delta i olika motionslopp eftersom jag tror att fysisk aktivitet är en viktig energikälla.

  Hur ser kulturen ut på Sweco?

  – Med vår decentraliserade affärsmodell handlar det väldigt mycket om det egna ansvaret. Det känns väldigt självklart att man ska vara föräldraledig. Vi rekryterar personer i åldrar då man ofta har barn eller kommer att få barn och vi uppmuntrar att man tar chansen att vara med barnen när de är små. Att komma tillbaka till jobbet underlättas av att arbetet är projektbaserat.

  Har du några tips till kollegor som försöker balansera tillvaron?

  – Alla har olika livssituation och olika stresströsklar. Jag tror att det är viktigt att varje person är lyhörd för sina egna behov och försöker definiera vad som ger och tar energi från honom eller henne. Man måste säga ifrån om det inte fungerar och se till så att jobbet blir kul. Det handlar om att ta ansvar för sin egen balans.

  /siteassets/karriar/medarbetare/daan-cedergren.980x540pxpg.jpg
  Fakta
  Namn
  Daan Cedergren
  Ålder
  46
  Roll
  Regionchef för Swecos arkitekter i Stockholm

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.