0 av 0 för ""

Coulmn block – This block is empty
Stenpiren Göteborg

Skeppsbron, Stenpiren Resecentrum Göteborg

Uppdrag
Stenpiren Resecentrum
Kund
Västtrafik, Trafikkontoret, Göteborgs stad
Färdigställt
2016
Kompetens
Arkitektur, landskapsarkitektur, projektledning, milö, infrastruktur och installationsteknik
Plats
Göteborg
Ansvarig arkitekt
Pekka Leppänen

Mötesplats som förenar staden med vattnet

Nu omvandlas en parkeringsplats till mötesplats – snart kommer området vid Skeppsbron i Göteborg bli till en helt ny spännande stadsdel med bostäder, resecenter och kajliv. Sweco har flera uppdrag i utvecklingen av den nya stadsdelen som ska förena staden med vattnet.

Visionen med Skeppsbron är att ta vara på och förbättra ytan vid älven och utveckla ett nytt resecentrum, kvartersbebyggelse, gator, torg, en stor park och kajpromenad med bryggor och pirar.

En del i omvandlingen som står klar idag är stenpiren på Skeppsbrokajen, som har blivit till en ny viktig knutpunkt där färja, buss och spårväg möts med närhet till kajer och promenadstråk. Genom att samla buss, spårvagn och färjetrafik vid resecentrumet på Stenpiren får platsen en tydlig karaktär och bidrar även till nya rörelsemönster i staden och över älven. Terminalbyggnaden en attraktiv och levande mötesplats befolkad såväl dag som kväll under veckans alla dagar.

12 000 resenärer varje dag

Flöden, människor i rörelse och vila har varit tydliga utgångspunkter för Stenpiren resecentrum och omgivningen runtomkring. Platsen hanterar ungefär 12 000 resenärer per dag vilket också ställer stora krav på överblickbarhet, tydlighet och inte minst trygghet under dygnet och årets mörka timmar.

Klimatsmart material och detaljlösningar

Genomgående har stor omsorg lagts på genomtänkta klimatsmarta materialval och detaljlösningar, inte minst för att säkerställa tillgänglighet men också för att erbjuda en tilltalande helhet som är hållbar under lång tid. Ambitionen är att terminalbyggnaden kommer att certifieras till Miljöbyggnad Guld.

Förändringen av området vid Skeppsbron fortsätter och utformas i samarbete mellan specialister från flera områden inom Sweco Architects – allt från projektledare och arkitekter till miljökonsulter och specialister på infrastruktur och installationsteknik är inblandade i uppdraget. Den tidigare otillgängliga och öde platsen blir med arkitektonisk gestaltning till en tydlig början på viljan att förändra och återbefolka södra älvstranden.

Priser och nomineringar

Tilldelades Sienapriset 2017,  Future Transport Awardi kategorin Public Transport 2015 och Årets stadsbyggnadspris 2018. Även nominerat till Svenska Ljuspriset 2017, Trafikverkets arkitekturpris 2017 samt Per och Alma Olssons fond 2017 för ”årets byggnad”.

Foto: Ernst Henry och Nils Olof Sjödén

Se intervjun med Henrik Fogelklou, ansvarig landskapsarkitekt, där han berättar om projektet.

Stenpiren Göteborg
Tak av Stenpiren Göteborg
Sittplats vid Stenpiren
Busshållsplats Stenpiren
Regn på Skeppsbron Stenpiren Göteborg
Upplysta stolpar på Stenpiren
Kvällbils på Skeppsbron, Stenpiren Göteborg