Nya Karolinska Solna: Ett sjukhus i världsklass

Nya Karolinska i Solna är ett toppmodernt sjukhus som byggs i Solna. Med sina 320 000 kvadratmeter är det ett av Europas just nu största byggen. Arbetet har pågått sedan 2009 och Sweco har varit med från början med i stort sett alla projekterande discipliner.

Fakta

Uppdrag: Ett nytt universitetssjukhus

Plats: Stockholm

Kompetens: Projektledning, industriteknik, installationskonsulter, logistik, miljö och infrastruktur

Kund: Skanska, Locum

Storlek: Cirka 330 000 kvm BTA, med 8 000 rum, 36 operationssalar och 6 000 anställda

Uppdrag

Uppdraget har handlat om allt från att konstruera stomme och lägga grund under mark till att installera rör, el och ventilation. För att driva ett sådant komplext och modernt sjukhus krävs det att alla system för teknik och logistik håller högsta nivå.

En av många utmaningar är att få dessa 100 olika system att kommunicera med varandra. Tvätt- och avfallsanläggningar, sopsug, automatiska truckar, hissar och rulltrappor – allt måste fungera för att vården ska bli så bra och säker som möjligt. När sjukhuset slår upp portarna kommer även ett nytt rörpostsystem vara igång. Det är ett milslångt rör som slingrar sig genom sjukhuset där prover, blod och läkemedel kan skickas.

Det nya rörpostsystemet är bara en av många faktorer som bidrar till att sjukhuset når högsta klass i Miljöbyggnad och certifiering i LEED Gold. För att uppnå dessa är det mycket som krävs och höga energimål har genomsyrat hela projektet. Det nya sjukhuset ska byggas energieffektivt och bli ett långsiktigt hållbart sjukhus. Lokalerna är flexibla och anpassade för att kunna förändras i takt med att nya behandlingsmetoder och teknik utvecklas. Nya Karolinska byggs för att kunna erbjuda patienterna högsta klassens vård, både nu och i framtiden.

Nya Karolinska Solna, NKS, är en central del i en av de största satsningarna på hälso- och sjukvården någonsin i Sverige. Det blir ett mindre och mer specialiserat sjukhus än dagens Karolinska och fokus kommer att ligga på de patienter som är svårast sjuka och skadade. NKS ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld och LEED Gold.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.