Fjäril och äng med blommor

14 februari: Morgon om naturrestaurering med LiU och Sweco

Markanvändning och naturrestaurering med våtmarker som exempel

En möjlighet att ta del av forskning vid Linköpings universitet (LiU) med inriktning mot hållbarhet.

När: 14 februari 2024
Tid: 08:00-09:00
Var: digitalt via Teams  (länken skickas efter anmälan)
Sista anmälningsdag: 12 februari

Program:

08:00-08:05 Välkommen, inledning

08:05-08:25 Föreläsare: Uno Wennergren, Professor IFM Linköpings universitet

Människans markanvändning globalt, i första hand jord- och skogsbruk, är den primära orsaken till förluster av arter. Skogs- och jordbruket har även minskat mängden kol lagrat i växter och i jord. Det har medfört ökad halt av växthusgaser i samma omfattning som våra utsläpp från fossila bränslen. Uno kommer visa hur vår markanvändning har sett ut, ser ut i dag och förväntas se ut givet den befolkningsökning som vi står inför. Han kommer även beskriva processerna kring kolinlagring. Problematiken ligger i att finna strategier för framtiden som gör att vi kan minska på markanvändningen, nationellt och globalt, men ändå klara behovet av livsmedel och produkter från skogen. Uno kommer visa hur man kan klara den utmaningen och hur mycket kol som man med olika åtgärder kan lagra in i naturliga miljöer. Han kommer även diskutera möjliga ersättningsnivåer för sådan kolinlagring. En sådan ersättning blir en drivkraft för markägare att förändra sin markanvändning. Men för genomförandet kommer markägarna behöva kunskapsstöd, t ex via konsultverksamhet, för att nå en mer effektiv markanvändning som innefattar mer kolinlagring och ökad biologisk mångfald.

08:25-08:45 Föreläsare: Ellen Hultman, Miljökonsult Sweco

Restaurering av skadade naturmiljöer är en uppmärksammad åtgärd som krävs för att vi ska nå miljömålen om biologisk mångfald, men även för att nå klimatmålen och för att säkerställa hållbara ekosystem och ekosystemtjänster. EU har tagit fram en lag som sätter målen att minst 20% av EU:s både land- och vattenmiljöer ska restaureras till 2030 och att alla ekosystem som behöver restaureras har uppnått god status år 2050.
Nu måste omfattningen och takten öka kraftigt ifall EU:s lag ska följas. Ellen visar hur hon restaurerat dikade myrmarker med syftet kolinlagring och stärkt biologisk mångfald. Hon ger även exempel på Swecos pågående uppdrag med naturrestaurering i olika naturmiljöer.

08:45-09:00 Frågor, summering och avslut

Om du vill delta anmäl dig här. Välkommen!

Om konceptet:
Morgon med LiU är ett samarbete mellan LiU och teknikkonsultsbolagen genom Sweco, och erbjuds digitalt med inriktning mot hållbarhet och även lyfta frågeställningar som hållbarhetskonsulter hanterar i vardagen.