Amanda Borneke

Amanda Borneke tilldelas Clarence Morberg-priset

Clarence Morberg-priset delas årligen ut av föreningen Samhällsbyggarna till en yngre yrkesverksam person som fungerat som förebild för yngre kollegor i branschen. I år tilldelas priset Amanda Borneke, specialist på cirkulärekonomi och hållbarhetskoordinator på Sweco.

Grattis säger vi till Amanda Borneke som tilldelats Clarence Morberg-priset 2021! Hur känns det?

 – Jag blev otroligt glad! Det är inte alltid det uppskattas att sticka ut från mängden så det känns fint att prisas för det. Jag vill passa på att tacka Sweco och min affärsenhetschef Peter Magnusson, som alltid låter mig hoppa på mina knäppa idéer och förvaltar mitt driv.

Har du några råd till yngre kollegor i branschen?

– Ja, det finns två lärdomar som jag gärna vill dela med mig av. Den första är att våga ta steget. Det är när det är som läskigast som det är dags att göra det. Annars är det lätt att bli fast på samma ställe i hela sitt liv. Den andra är att du aldrig kommer att bli kritiserad av människor som gör mer än dig. Den största frihetskänslan med att vara normbrytande är att du slutar bry dig vad andra tycker.

Vilka hållbarhetsfrågor brinner du speciellt för?

– Min passion är framförallt att få andra människor att brinna för hållbarhet. Jag brukar förklara min roll som en personlig tränare, fast i hållbarhet och för företag. Ni ringer in mig till era projekt när det är dags att klimatbanta!

Vilka är dina bästa tips för att öka klimatnyttan i ett projekt?

– Det finns egentligen bara fyra sätt att öka klimatnyttan och det är via material, energi, bränsle och avfall. Har man något av de fyra i ett projekt så finns goda chanser att minska byggkostnaderna och öka hållbarhetsprestandan.

Vilka är dina tankar kring cirkulär ekonomi?

– I naturen finns inget avfall, bara kretslopp, det är den principen som jag anammar i mina uppdrag! Hur skulle vi planera en stad eller ett kvarter om inget avfall fick uppstå? Avfall är bara ett ord och ett beteende som vi har hittat på i modern tid. I det gamla kretsloppsbaserade bondesamhället var det självklart att ta vara på resurser.

Vad händer just nu inom cirkulär ekonomi och återbruk? Och vad behöver hända?

– Kunskapen finns om hur vi kan riva cirkulärt, återbruka fastigheters byggdelar och skapa nya attraktiva värden. Det som krävs är att vi och beställaren tänker cirkulärt från början. Som samhällsplanerare har Sweco stora möjligheter att påverka framtiden och vi behöver börja att se oss själva som en totallösning inom cirkulär ekonomi och återbruk.

Som specialist på Sweco får du många spännande uppdrag. Vad händer härnäst?

– Föreläsningsturnén för ”Hemligheter med framgångsrikt hållbarhetsarbete” är i full gång. Nästa vecka är det FN, Renova och Byggföretagen Östra Skåne som ska få lyssna på mig som föreläsare. Efter det kommer ett uppdrag för Partgroup – en företagsgrupp på sju bolag med fokus på industriella byggmetoder för nyproduktion och renovering. Vi har fått i uppdrag att undersöka hur vi kan göra deras produktion mer cirkulär, och ska tillsammans med deras QE Manager flytta fram hela deras hållbarhetserbjudande. En del av uppdraget handlar om att se över hur Prefabricerade och projektanpassade moduler kan bli cirkulära, vilket kommer bli otroligt spännande!

Juryns motivering:
Samhället står inför enorma nödvändiga förändringar. För att lyckas med den omställningen behöver hela samhällsbyggnadssektorn förebilder som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Miljövetaren och -kommunikatören Amanda Borneke är en sådan person. Med kunskaper och ett stort driv har hon lyft cirkulär ekonomi och återbruk i och utanför branschen. Entusiasmerande föreläsare, kreativ opinionsbildare på sociala medier och i poddradio, kunnig hållbarhetskoordinator på Sweco. Alla sidor av Amanda Borneke tjänar som inspiration. Det gäller inte minst för branschens unga talanger. Därför tilldelas hon Clarence Morberg-priset 2021.