0 av 0 för ""

Arkitektur förenas med natur vid Höga Kusten

Sweco och FriluftsByn arrangerar arkitekturfestivalen Arknat i världsarvet Höga Kusten. Under två veckor i juni kommer arkitektstudenter från hela Norden att designa och uppföra unika vindskydd som placeras ut längs Höga Kusten-leden. Initiativet leder till att öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur.

Höga Kusten är ett av världsarven och ett populärt turistmål tack vara sin storslagna natur. Arkitekturfestivalen Arknat, som i år arrangeras för första gången, blir ett sätt skapa nya plattformar för att utveckla den lokala turismen på hållbara grunder. Genom att bjuda in studenter vill initiativtagarna Martin Björklund, byggnadsingenjör på Sweco, och Jerry Engström, grundare av FriluftsByn, ge dem större kunskap och förståelse för samspelet mellan arkitektur och natur.

– Studenterna kommer att tillverka vindskjul i trä av gran och tall som både har växt och sågats lokalt. I kombination med föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation men även förståelse för vilket mångfasetterat material det är. Genom festivalen vill vi även bidra till en mer hållbar turistnäring i regionen, säger Martin Björklund.

Initiativet är även ett sätt att visa att arkitektur och design spelar en viktig roll i våra liv, både hur vi bygger, hur det ser ut och hur det är anpassat till sin omgivning.

– Vi har en fantastisk natur här på Höga Kusten och målsättningen är att dessa byggnader kommer förstärka upplevelsen av att vistas på dessa platser, avslutar Jerry Engström på FriluftsByn.

Totalt kommer 15 studenter att delta i Arknat som pågår mellan den 5-18 juni. Under Arknat sker även ett antal inspirerande föreläsningar som är öppna för både deltagarna och intresserad allmänhet.

Läs mer om Arknat och ta del av programmet