0 av 0 för ""

Arknat nominerat till utmärkelsen Swedish Design Awards by RUM 2020

Under tre år har Sweco, med ledning av Martin Björklund, drivit projektet Arknat – ett projekt som gett arkitektstudenter möjlighet att utforma och bygga vindskydd i trä längs med Höga Kusten. Arknat har nu chans att ta hem priset Swedish Design Awards by RUM 2020 i kategorin Årets Arkitektur.

– Det är jätteroligt och en stor ära att projektet är nominerat! Ett hedrande betyg på att det vi gör väcker intresse och uppskattas. Jag hoppas på fler somrar med Arknat framöver, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör på Sweco och initiativtagare till Arknat.

Under somrarna 2017, 2018 och 2019 har Sweco tillsammans med FriluftsByn bjudit in arkitektstudenter från hela Norden för att tillsammans utforma och uppföra vindskydd i trä. Syftet med initiativet har varit att förena och öka förståelsen mellan arkitektur och natur, inte minst för framtidens samhällsbyggare. Arknat är också ett sätt att skapa nya plattformar för att utveckla den lokala turismen på hållbara grunder. Nu är projektet nominerat till förlaget It is Medias design- och arkitekturpris Swedish Design Awards by RUM 2020 i kategorin Årets Arkitektur som delas ut den 30 januari.

Motiveringen till nomineringen lyder:
Frågan kring hur arkitekturen bäst förhåller till naturen har klurats på i alla tider. Nuförtiden handlar relationen mellan natur och arkitektur inte så mycket om byggnader utan om långsiktig hållbarhet, om att inte skövla och tränga bort och hur vi bättre ska lyckas integrera oss med den. Sommaren 2017 fick nordiska arkitektur- och designstudenter möjligheten att delta i arkitekturfestivalen ArkNat som arrangerades av Sweco och Friluftsbyn. Vindskydd skulle ritas och byggas i Höga Kustens naturområde, ett av UNESCO:s världsarv. 2019 arrangerades festivalen för tredje året i rad. Målet är att ”på hållbara grunder vidareutveckla den lokala turismen i samklang med naturen” och förtydliga att arkitektur spelar en viktig roll i våra liv, både hur vi bygger, hur det ser ut och hur det anpassas i sin omgivning.

Priset delas ut i samband med att möbelmässan Stockholm Furniture & Design Week öppnar.

Läs mer om Arknat.