0 av 0 för ""

Byggstart för Göteborg Landvetter Airport. Visualisering: Sweco

Byggstart för Göteborg Landvetter Airport

Sweco har arbetat med flera projekt inom ramen för utvecklingen av Swedavia Landvetter Airport. Förra fredagen togs första spadtaget till Terminalexpansion Söder, som är den största tillbyggnaden sedan flygplatsen byggdes 1977.

– Att jobba med flygplatser är roliga och utmanande projekt vad gäller logistiska flöden och säkerhetsanpassningar samtidigt som det handlar om att skapa en bra upplevelse för resenärerna, säger Marcus Morichetto, ansvarig arkitekt på Sweco.

Det är på uppdrag av Swedavia som arkitekter, projektledare, byggnadsingenjörer, ljusdesigners, trafikplanerare och visualiserare på Sweco har utformat den nya tillbyggnaden. Sweco har jobbat i flera uppdrag kopplade till moderniseringen av Landvetter, från förstudie till färdiga handlingar och förra fredagen togs första spadtaget för Terminalexpansion Söder.

Expansionen innebär en 196 meter lång förlängning av terminalen om 17 500 kvadratmeter. Projektet har en hög målsättning då det miljöcertifieras enligt BREEAM och kommer minst att klassas i kategorin Very Good.

– Bland annat föreslås integrerade solceller i del av en glasfasad som en konstnärlig dekorativ utformning, säger Marcus Morichetto.

Utformningen av den nya terminalen präglas av en luftig interiör och generös utblick mot flygplanen. För att möjliggöra för Landvetter att ta emot fler större flygplan och möta det ökade resenärsbehovet när regionen växer är de uppglasade bryggorna i två våningar, vilket möjliggör separerade ankomstflöden.

– När vi satte spaden i marken markerar det den största expansionen i Göteborg Landvetter Airports historia, säger flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren. Vi bygger ut för att kunna ta emot 8 000 000 resenärer per år.

Terminalbyggnaden beräknas stå klar 2020

För mer information kontakta:
Marcus Morichetto, ansvarig arkitekt. marcus.morichetto@sweco.se , tfn. 031 61 78 79