0 av 0 för ""

​Stolta och glada vinnare tog igår emot sin Roger, motsvarigheten till filmvärldens Oscar, på Betonggalan. Fotograf: Boel Ferm

Dubbel vinst på årets Betonggala

Igår avgjordes årets Betonggala och Sweco tilldelades pris både i kategorin Årets Betongkonstruktör och Årets Betongforskare. 

Thomas Nord, tog hem priset i Betonggalans kategori Årets Betongkonstruktör. Priset gäller Swecos avancerade konstruktionslösningar för projektet Norra Tornen i Stockholm på uppdrag av Oscar Properties.

– Jag känner mig hedrad över att få ta emot priset och delar det med alla kollegor som bidragit i detta spännande projekt. Det är en spektakulär byggnad som på grund av husets varierande fasad varit en konstruktionsutmaning. Vi är väldigt nöjda med resultatet och det gör utmärkelsen extra rolig. Norra Tornen byggs med helprefabricerad stomme och fasader som producerats för hand i Sverige. Det borgar för ökad kontroll, hållbarhet och kvalitet, säger Thomas.

Juryns motivering löd: Thomas Nord har på ett strålande sätt drivit fram och lett arbetet med de konstruktionslösningar som möjliggjort byggandet av de futuristiska Norra Tornen i Stockholm. Ett blivande landmärke i Stockholm som förändrar stadens skyline.

– Richard Malm fick pris som årets betongforskare. Richard delar sin tid mellan att vara seniorforskare vid KTH och specialist inom vattenkraft och dammar på Sweco.

Det känns jättekul att få ett erkännande för den forskning som jag har bedrivit i många år. Det är kombinationen av projekt som jag drivit inom Sweco och i tätt samarbete med KTH som lett till detta pris, säger Richard.

Juryns motivering löd: Richard är en väl etablerad och sedan många år självständigt arbetande forskare med omfattande verksamhet såväl i Sverige som internationellt. Richard har själv och i samarbete med andra seniorforskare genomfört flertalet forskningsprojekt från idé via ansökning av medel och utförande till redovisning och spridande av forskningsresultat främst inom kraftindustrin. Richard driver framgångsrikt KTH:s forskning på konstruktionsteknikområdet inom Svenskt VattenkraftsCentrum i sin roll som seniorforskare. Under 2017 var Richard primus motor i genomförandet av den 14:e internationella benchmark workshop inom avancerad modellering av dammar med ca. 130 deltagare från hela världen.

Betonggalan hade i år temat ”50 procent” och syftar på betongbranschens mål att minska klimatpåverkan med 50 procent på fem år. Men inte bara. Temat 50 procent vill också sätta luppen på branschens arbete för jämställdhet med ”50/50”, ett nyinstiftat jämställdhetspris och med målet att det ska vara lika många män som kvinnor – till att börja med på Betonggalan. Årets Jämställdhetspris, gick till Karriärnätverket Teknikkvinnor.