0 av 0 för ""

Earth hour – åtta klimatsmarta tips

På lördag är det dags för årets Earth hour, världens största miljömanifestation. Sweco är med och tar ställning för klimatet genom att dela med oss av klimatsmarta projekt och tips.

Årets Earth hour går av stapeln imorgon, lördag, klockan 20.30–21.30 då vi uppmanas att släcka alla lampor och elektronik. För Sweco är det en självklarhet att ta ställning för planeten. Nedan följer några klimatsmarta projekt och tips.

Fossilfria transportmedel

En viktig fråga för att hejda den globala uppvärmningen är fossilfria transportmedel och en del av lösningen stavas vätgas!
Läs artikeln i DN med Swecos energistrateg Cecilia Wallmark

Klimatsmart kokbok

Ett av de områden WWF lyfter handlar om att äta mer klimatsmart. Tips på hur du kan göra hittar du i vår Kokbok utan både kok och bok.

Klimatkortlek

Earth Hour är en påminnelse om att transporter, mat, byggnader och konsumtion påverkar miljön. Några tips på hur vi kan bygga en mer hållbar framtid hittar du i Swecos klimatkortlek.

Hedlunda förskola

Earth Hour är en påminnelse om att transporter, mat, byggnader och konsumtion påverkar miljön. Ett exempel som inspirerar är prisbelönta Hedlunda förskola, världens nordligaste internationellt certifierade passivhus och utformat av Swecos arkitekter. Läs mer

Cykeln som transportmedel

Ett av WWF:s klimattips är att ta cykeln när du ska färdas kortare sträckor. Att cykla är också något som svenskarna är bra på. Var tredje svensk cyklar varje vecka och att underlätta för cyklister är något som vi på Sweco ser mer och mer av inom hållbar fastighetsutveckling. Flera av de vanligaste miljöcertifieringssystemen ger poäng om byggnader erbjuder cykelplatser, omklädningsrum och duschar för byggnadens anställda och besökare.

Energi

Ett av de områden som WWF uppmärksammar är bostädernas energiförbrukning. Här kan energieffektiva system göra mycket för en bättre framtid. Med borrhål i marken kan en byggnad lagra energi för att hämta kyla under sommarhalvåret och värme under vinterhalvåret. Solpaneler på byggnadens tak kan kombineras med sedumtak för att hålla solcellernas verkningsgrad hög med hjälp av sedumtakets kylande effekt.

Grönare städer

Världens länder har enats om att stoppa den globala uppvärmningen. Ett sätt för oss att bidra är att skapa grönare städer, något som också främjar biologisk mångfald. Avrinningssystemet på bilden hejdar vattenflöden vid stora regn och släpper fram vattnet i lagom takt. Samtidigt får stadens invånare vacker stadsgrönska att se på.

Laga klimatsmart mat

Idag är det Earth Hour och vad passar bättre än en miljövänligt lagad lördagsmiddag? Lär dig laga klimatsmart med Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar i radio P1.

 

Läs mer om Earth hour här