0 av 0 för ""

Ekonomikum nominerat till Nordic Lighting Award 2020

​Ekonomikum nominerat till Nordic Lighting Award 2020

Studiesalarna på Ekonomikum vid Uppsala Universitet är nominerat till det prestigefulla ljuspriset Nordic Lighting Award. Bakom projektet, som tidigare tilldelats det Svenska Ljuspriset, står arkitekter på Sweco.

Det gamla skyddsrummet vid Ekonomikum i Uppsala inhyser numera två nya studiesalar som invigdes våren 2019. Det uppmärksammade projektet och som tidigare vunnit Svenska Ljuspriset är nu nominerat till Nordiska Ljuspriset 2020. Visionen har varit att erbjuda studenterna en unik och rofylld studiemiljö med de bästa förutsättningarna för både analoga och digitala studier, enskilt eller i grupp.

– Just ljussättningen är en viktig del i uppdraget som ger miljön dess karaktär. Det är därför hedrande att projektet uppmärksammas genom att nomineras till Nordic Lighting Award. Studiesalarnas utformning är i flera avseenden varandras motsatser. Den yttre har flödande dagsljus och är utformad för kollaborativt arbete och socialt umgänge medan den inre helt saknar dagsljus och är utformad för tyst individuellt arbete. Mörkret skapar det lugn som platsen kräver samtidigt som det individuellt anpassbara ljuset erbjuder koncentration och fokus, säger Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt på Sweco.

Det nordiska ljuspriset Nordic Lighting Award etablerades 2000 av de fem belysningsorganisationerna i Norden och har sedan starten delats ut vartannat år med syfte att lyfta fram det speciella med nordisk ljusdesign. Sverige har tilldelats utmärkelsen två gånger tidigare, varav 2012 års vinnare var Matildelund förskola i Kumla signerat Swecos arkitekter.

Läs mer om projektet. https://www.sweco.se/vart-erbjudande/arkitektur/pr…

Läs mer om utmärkelsen: https://www.nordisklyspris.com/ samt om de nominerade https://www.nordisklyspris.com/nominations-2020

För mer information kontakta:
Jonas Kjellander. Tfn. 073-4128346, e-post: jonas.kjellander@sweco.se

Sociala medier
Studiesalarna på Ekonomikum vid Uppsala Universitet är nominerat till det prestigefulla ljuspriset Nordic Lighting Award! – Just ljussättningen är central i utformningen en miljö som ska vara optimerad för långa studiepass. Det är därför hedrande att projektet uppmärksammas genom att nomineras till det nordiska ljuspriset, säger Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt på Sweco. Länk till nyheten på sweco.se