Fredhällsklipporna

Publicerad: 2022-07-07

Funkis i full blom i Stockholm

Varje år planterar Stockholms stad hundratusentals växter runt om i staden i rabatter och urnor. Blomsterplanteringarnas design, och även de illustrationer som gjorts för tryckta vykort och digitala tavlor, är skapade av Swecos landskapsarkitekter. Vi tog en pratstund med Amanda Smedberg och Maria Rudling för att höra mer om årets blomstertema, ”Funkis i full blom”.

Hej Amanda och Maria! Vilket är ert uppdrag för Stockholms stad?

– Det är att ta fram ett blomsterprogram för cirka 750 urnor och rabatter på 160 platser runt om i staden under vår, sommar och höst. Dessutom planteras flera hundratusen lökar i stadens gräsytor som blommar under våren. Blomsterprogrammet marknadsförs med illustrationer som visas på stadens digitala tavlor, och även trycks som vykort vilka lämnas ut på stadens bibliotek

Amanda, du är ansvarig för blomsterplanteringarnas design. Berätta om årets tema och hur ni tolkat det!

– Årets tema ”Funkis i full blom” är inspirerat av funktionalismen som är en del av den svenska designhistorien, vilket också gjorde avtryck i Stockholms parkhistoria. Färgskalan är hämtad från textil- och porslinsmönster från 1900-talets mitt. Basen är gräddvitt och olika nyanser av grönt tillsammans med accenter i gult, rosa, lavendelblått och mörkt purpurfärgat. Växtvalet är dels inspirerat av tidsepoken och funktionalismens färgsättning, men en viktig del har också varit att använda sorter som är bivänliga och som stöttar pollinering. I år är cirka hälften av alla sorters växter bivänliga!

Vad är det roligaste med att arbeta med det här uppdraget?

– Det är väldigt kul att få vara kreativ och ta fram härliga kompositioner och mönster av olika växter, men jag uppskattar också utmaningen med att hitta potentiella sorter i en växtmarknad som varje år förändras. Men det allra roligaste tror jag ändå är att se allt planterat runt om i staden och få höra så många som uppskattar det!

Maria, du har tolkat årets tema på vykort – berätta om dina tankar kring temat!

– Den grundläggande idén för motiven var att lyfta fram temats blommor med olika platser från Stockholm, i och utanför stadskärnan. Det var för mig både spännande och lärorikt att göra research om ämnet för att hitta idéer till vykortens motiv. Funkisområden är många gånger attraktiva boendemiljöer där träd och grönska får ta plats, och luften liksom ljuset viktiga förutsättningar. Material och former har skalats av och ger en känsla av både enkelhet och elegans.

Hur valde du motiven?

– Ett av motiven är Vällingby centrum, kanske ett av Stockholms mest utpräglade funkisområden. Ett starkt identitetsskapande element är ringarna av smågatsten som breder ut sig över hela centrumets mark. Det är vackert utfört, och ett unikt signum för platsen, varför detta var något som jag ville fånga på bild. Själv bor jag i Kristineberg, varför Fredhäll tidigt skissades upp som motiv. Där finns flera vackra funkishus med pampig utsikt över vatten och dramatiska klippor. Ett annat motiv visar lekskulpturen ”Ägget” eller ”Påskägget”, skapat av Egon Möller-Nielsen, och i förgrunden på kortet sitter en farbror på en av Norr Mälarstrands parkbänkar, kan det vara Holger Blom som njuter av Riddarfjärdens utsikt?

Vem är Holger Blom?

– Holger Blom verkade som Stockholms stadsträdgårdsmästare under funkisens epok. Hans arbete och betydelse för Stockholms parkliv idag är ovärderligt. Han månade om aktivitet och rekreation i stadens grönskande uterum, och startade även upp Parkteatern 1942. Vi har honom att tacka bland annat för det flera kilometer långa parkstråk som löper från Kristineberg/Fredhäll ända fram till Stadshuset. Holger Blom månade om att skapa grönstråk som knöt samman stadens större parker och skapade en lustfylld och trygg färd genom staden, fri från bebyggelse och trafik.

Hur känns det att allmänheten kan hämta dina vykort på Stockholms bibliotek?

– Det känns jättekul såklart! Det är en märklig känsla när något man själv skapat i sitt inre, också får en fysisk form och når ut till så många. Det är ett fantastiskt roligt projekt, och jag är så tacksam och glad att ha fått förtroendet att utföra illustrationerna detta liksom förra året.

För mer information, kontakta:
Maria Rudling, maria.rudling@sweco.se
Amanda Smedberg, amanda.smedberg@sweco.se

Några bilder från blomsterplanteringarna: