0 av 0 för ""

Grönt Hackathon om smarta städer på Sweco

Den 12-13 februari samlas upp till 100 personer uppdelade i olika team på Swecos huvudkontor i Stockholm. Det är dags för ett 24-timmar långt Smart Cities Green Hackathon.

Den 12-13 februari samlas upp till 100 personer uppdelade i olika team på Swecos huvudkontor i Stockholm. Det är dags för ett 24-timmar långt Smart Cities Green Hackathon.

Hackathon är en ihopslagning av orden ”hacker” och ”marathon” och är ett arrangemang där programmerare under 24 intensiva timmar tar fram nya idé-koncept och programmerar ihop fungerande digitala prototyper som mobilappar, webbtjänster eller datavisualiseringar.

Uppgiften på hackathon hos Sweco blir att utifrån ett antal olika satta utmaningar hitta smarta och hållbara lösningar för attraktiva urbana miljöer. Anmälan är öppen för alla som är intresserade, och vänder sig till såväl anställda på Sweco som studenter, yrkesverksamma och personer från start-up företag inom till exempel green tech.

På vilket sätt blir Sweco delaktigt i Smart Cities Green Hackathon?

– Vi kommer att vara arrangör för detta tillsammans med KTH och bidra med vårt
kunnande och engagemang. Detta för att lyfta nyskapande interaktiva lösningar på
de utmaningar som den moderna växande staden står för. Vi får hit duktiga
programmerare och hållbarhetsproffs som får ta del av vårt kunnande samtidigt
som jag hoppas att detta även kan inspirera Sweco-medarbetare i deras arbete med
att utforma städer och samhällen.

Varför valde ni just detta tillvägagångssättet?

– Sweco positionerar sig just nu starkt inom området smarta städer, där den traditionella systemutvecklingen smälter ihop med samhällsbyggnadsbranschen. Då känns det naturligt att lyfta in hackathon-konceptet även i denna miljö för att där generera nya idéer om hur vi kan utveckla smarta och hållbara städer.

Vilka personer vill ni gärna se i de 25 teamen?

– Vi vill helst se en blandning av människor, då blir resultaten som mest nyskapande och intressanta. Min önskedröm är att ha team där både mer renodlade systemutvecklare, grafiker och interaktionsdesigners blandas med arkitekter, ingenjörer och hållbarhetsproffs.

Vad förväntar ni er efter de 24 timmarna?

– Vi hoppas det kommer fram ett antal riktigt bra prototyper på interaktiva lösningar för den miljövänliga och digitala staden. Vår förhoppning är att lösningarna ska kunna bli verklighet efter arrangemanget och skapa reell nytta i samhället.

Kort fakta:

Smart Cities Green Hackathon är kostnadsfritt och öppet för alla att anmäla sig.

Antal platser: max 100 eller 25 team.

Pågår under 24 timmar den 12-13 februari i Swecohuset, Stockholm.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Sweco och KTH.

Mer information och anmälan: Smart Cities Green Hackathon