Hackaton bidrog med nya idéer för att bygga upp orkandrabbade Antigua och Barbuda

Den lilla önationen Antigua och Barbuda blev hårt drabbad av orkanen Irma 2017 och fick erfara vad konsekvenserna av klimatförändringarna innebär. Sweco har deltagit i ett unikt samarbete med målet att skapa verkliga lösningar för samhällen som påverkas av klimatförändringarna.

Tillsammans med UNOPS (United Nations Office for Project Services), Lunds universitet och Sony deltog Sweco i Dadlihack 3.0 på Antigua och Barbuda i syfte att utveckla lösningar och sätt att bidra till att säkra infrastruktur för samhällen med omedelbar risk. Fokus på hackatonet var att skydda, anpassa och främja en hållbar användning av sol, hav och sand. Man ville också stödja lokala och internationella startups med produkter och tjänster som bidrar till att nå FN:s globala mål i allmänhet, och klimatanpassad infrastruktur i synnerhet.

Under tre dagar samlades världsledande programutvecklare, designers, investerare, supply chain-experter och samhällsbyggare, samt lokala intressenter som miljöorganisationer och myndigheter på Antigua. Parallellt anordnades också ett hackaton i Lund i Sverige, med fokus på samma område. Det var elva team som pitchade sina idéer för juryn, och det vinnande laget blev Team Antigua Island Girls med en pitch som handlade om miljövänlig turism med en mix av träning, hälsa och smart nudging för att hålla turister och lokalbefolkning medvetna om vad som behöver göras för att vara miljömedvetna.

Swecos Patrik Borgkvist var på plats i Antigua som en del av juryn, och kollegorna Elisabet Spross, Innovationsledare på Sweco Civil och Magnus Lindén, Sweco Energy samt Anna Assarsson, Sweco Civil, var på plats i Lund och deltog via länk.

– Jag är glad att vi kan bidra med vår kunskap inom hållbar samhällsutveckling och implementering av de globala målen. Förutom att få möjligheten att vara med och lösa de utmaningar som befolkningen på Antigua står inför idag och imorgon, hoppas vi också att de lösningar som växer fram i samarbetet med UNOPS och Sony går att återanvända på andra platser med liknande förutsättningar som i Västindien, säger Patrik Borgkvist, chef för Swecos internationella verksamhet inom infrastruktur.

För mer information, kontakta:
Patrik Borgkvist, patrik.borgkvist@sweco.se

antigua2-770x380w.jpg