0 av 0 för ""

Hållbart resande ledord för årets vinnare av Swecos Hugopris

I över 30 år har Sweco belönat innovativa och hållbara idéer för samhällsutveckling genom Hugopriset. Årets vinnare av Hugopriset är Ivar Karlsson, ägare av Centralens resebutik i Kalmar, som är en av få aktörer som säljer internationella tågresor. Årets studentpris går till Johannes Hjalmarsson, Uppsala universitet, som i sitt examensarbete visar att en elektrifierad fordonsflotta i Göteborg är möjlig genom att föra in parkeringsbolagen i omställningen.

– Hugopriset delas ut till inspiratörer och eldsjälar som med entusiasm och nytänkande bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Årets två vinnare är inget undantag. För att ställa om till ett hållbart samhälle behövs ett hållbart transportsystem, något som båda vinnarna bidrar till på olika sätt, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

Vinnare av Hugopriset
Ivar Karlsson är ägare av Centralens resebutik i Kalmar och tilldelas Hugopriset med motiveringen:

”För många svenskar utgör flygandet den största delen av klimatbelastningen. För omställning till hållbart resande vänds då vårt intresse mot tåg och här behöver många inspiration, råd och praktisk hjälp med att sy ihop sina färdplaner. Tajmingen kunde inte vara bättre för Centralens resebutik i Kalmar som är en av få svenska aktörer som  säljer internationella tågresor. Med stor erfarenhet, engagemang och personlig service hjälper delägaren Ivar Karlsson och hans arbetskollegor många nya kunder att ta sig ut i världen och upptäcka tågresandets många fördelar!”

 

Vinnare av Hugopriset student
Årets studentpris går till Johannes Hjalmarsson, Uppsala Universitet, med examensarbetet ”Elektrifiering av transportsektorn i Göteborgs kommun”, som bidrar till efterfrågad kunskap inom mobilitetens utmaningar. Motiveringen lyder:

”De svenska klimatmålen är tuffa och våra städer har höjt ribban ytterligare. Genom att föra in parkeringsbolagets roll i omställningen visar författaren att en elektrifierad fordonsflotta i Göteborg är möjlig. Parkerade elbilar stöttar elnätet med kapacitet, om incitamenten för bilägarna utformas på rätt sätt. Med analytisk höjd och innovativ design visar Johannes Hjalmarsson att klimatomställningen är möjlig om man tänker brett kring samverkan och utformar systemen på smart sätt. En värdig vinnare av studentpriset 2019.”

 

Om Swecos Hugopris
Hugopriset är Swecos pris för innovativ, inspirerande och hållbar samhällsutveckling. Priset är en vidareutveckling av f.d. Stora Energipriset och det nya namnet är en hyllning till Hugo Theorell, grundare av Swecos äldsta verksamhet. Läs mer om Hugopriset här.

För ytterligare information, kontakta:
Hanna Haeggström, pressansvarig Sweco Sverige, hanna.haeggstrom@sweco.se, 070-234 03 66