Här bogseras 500 meter rör mellan skären
De boende i Grebbestads och Fjällbackas skärgård har på senare tid kunnat se bogserbåtar med mycket långa ekipage på släp. Vi tog en pratstund med Swecos projektledare Henrik Carlsson för att höra vad det är som pågår.
Fem snabba med Henrik Carlsson, projektledare och PE-expert på sjöentreprenader
Vilken spännande bild! Vad är det som händer?
– Här lägger Tanums kommun en ny utloppsledning från reningsverket som kommer att gå 4,5 km ut till den yttre skärgården. Det gör man för att samhällena Kämpersvik och Fjällbacka skall kopplas in på reningsverket genom en 8 km lång ny tryckspillssjöledning i full skala i slutet av 2021. Jag är kontrollant för sjöledningsentreprenaden och passar på att dokumentera uppdraget med kamera och drönare.
Varför en så lång utloppsledning?
– Ledningen, som består av PE-rör, behöver gå längre ut i kustbandet för att inte skapa en ny fauna med renat sötvatten vid den befintliga utsläppspunkten som ligger i den inre skärgården idag. Man måste få en större omsättning på vattnet med det nya flödet. Det är viktigt att vi får rätt balans när vi släpper ut renat sötvatten på Västkusten i vårt salta hav.
Vad är PE-rör och hur används de?
– PE-rör är svarta plaströr av polyeten som används för vatten och tryckavlopp i mark och i havet, intagsledningar för dricksvatten till vattenverk och kylvatten till kylcentraler eller utfallsledningar från reningsverk och kylcentraler. Rören levereras i tjugometerslängder och svetsas samman och viktas i 500-meterssektioner som bogseras ut och skarvas ihop. På pråmen skarvar man ihop ledningarna och sänker röret genom att fylla vatten i ena änden och släppa luft i den andra tills hela ledningen är på botten.
Hur används fotodokumentationen?
– Genom mina bilder och filmer kan vår kund exakt följa hur jobbet går på VA-avdelningen och politikerna ser vad pengarna gått till på ett helt nytt sätt. Jag började dokumentera förra hösten när jag fick en fråga av RISE om jag ville vara med och ta fram en utbildning i ”Sjöentreprenad i PE” för Stockholm Vatten och Avlopp (SVOA). Eftersom tekniken har gått framåt ville jag se vad jag kunde skapa med en drönare i uppdraget som kontrollant och vad det kunde ge mig för möjligheter att dokumentera i bilder hur det är att utföra en sjöentreprenad till kommande kursen för SVOA.
Vad är det bästa med att arbeta med sjöentreprenader?
– Jag tror nog att min bild ger er svaret. Det är nog många som skulle vilja ha min dag på Sweco. Det är inspirerande att få jobba med infrastruktur och miljöstyrda projekt i vår vackra skärgård.
För mer information, kontakta:
Henrik Carlsson, henrik.carlsson@sweco.se