Publicerad: 2023-05-09
Havet och rymden tolkas i Stockholms blomsterprogram
Varje år planterar Stockholms stad hundratusentals växter runt om i staden i rabatter och urnor. Blomsterplanteringarnas design, och även de illustrationer som gjorts för marknadsföringen kring programmet, är skapade av Swecos landskapsarkitekter. Vi tog en pratstund med Charlotta Löfstedt, Amanda Smedberg och Maria Rudling för att höra mer om årets blomstertema, ”Under ytan – ovan molnen”.
Hej Amanda och Charlotta! Vilket är ert uppdrag för Stockholms stad?
– Det är att ta fram ett blomsterprogram för cirka 660 urnor och 32 rabatter på 160 platser runt om i staden under vår, sommar och höst. Blomsterprogrammet marknadsförs också med Marias illustrationer som visas på stadens digitala tavlor.
Ni är ansvariga för blomsterplanteringarnas design. Berätta om årets tema och hur ni tolkat det!
– I årets tema hyllas livet under ytan och världen ovan molnen. Det är två helt olika världar som möts, världar som vi sällan besöker men som är grundläggande för vårt liv. Färger och former som kan hittas bland korallrev och himlakroppar har inspirerat till ett blomstertema med basen i lila och blå, med inslag av orange, vitt och silver. Växternas formspråk är inspirerat av vita stjärnor och galaxens varmt orangea mitt, men också av korallrev i form av bladverk och blommor i orange med stark karaktär.
Vad är det roligaste med att arbeta med det här uppdraget?
– Uppdraget är väldigt roligt att jobba med ur flera aspekter. Det är väldigt givande att få gestalta årets tema, välja växter och skapa uttrycksfulla planteringar. Sedan är det också väldigt kul för att det är så uppskattat av invånarna i Stockholm. När vi har jobbat klart kan vi också själva gå ut och uppleva resultatet och njuta av det.
Maria, du har tolkat årets tema i illustrationer – berätta om dina tankar kring temat!
– ”Under ytan – ovan molnen” är för mig ett poetiskt liksom naturalistiskt tema där metamorfosen av de två världarna, havet och rymden, skapar en komposition med dragning åt eskapism. Det är en värld fylld av färg och form som verkar både tillåtande och inspirerande. Det har varit fantastiskt roligt att leta idéer till livet i havet. Fiskarna i bilden är en liten blink till Disney’s Fantasia från 1940. Den filmen kan jag se om och om igen!
För mer information, kontakta:
Maria Rudling, maria.rudling@sweco.se
Amanda Smedberg, amanda.smedberg@sweco.se