Margareta Gelius Sweco

Publicerad: 2024-05-29

Hur skyddar vi det som är skyddsvärt?

Margareta Gelius, affärsenhetschef för Swecos erbjudande inom skydd och säkerhet, deltog nyligen i ett panelsamtal om säkerhetsskydd på Säkerhetsdagen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi passade på att ställa fem snabba frågor!

Hej Margareta! Vad är mest aktuellt inom säkerhetsskydd just nu?

– Just nu är den viktigaste frågan hur NATOs krav kommer att påverka både säkerhetsskyddet i sig men även hur Sveriges lagstiftning kommer att påverkas framöver. Redan idag är säkerhetslagstiftningen svårtolkad och det finns en efterfrågan och ett behov av tydliggörande. Det är oerhört viktigt att göra analyserna och inventeringarna tidigt för att säkerställa att man skyddar det som är skyddsvärt, och inte övertolkar lagstiftningen vilket kan medföra onödiga kostnader och avsevärt förlängda tidplaner.

Du deltog nyligen i ett panelsamtal om utmaningar och behov inom området. Hur skulle du sammanfatta diskussionen?

– Vi pratade såklart om NATO-frågan men också om hur viktigt det är för myndigheter, kommuner, regioner och andra verksamheter att identifiera om och hur man omfattas av säkerhetslagstiftningen. Här är det viktigt att få vägledning och råd av de som har specialistkunskapen inom området. Det är också viktigt att öka tydligheten avseende krav på säkerhetsskyddet i säkerhetsskyddade upphandlingar. Otydlighet leder till att man som leverantör inte vet vad man ska förhålla sig till eller ta hänsyn till avseende omfattningen av ett erforderligt säkerhetsskydd. Detta kan innebära att man upphandlar leverantörer som inte har någon erfarenhet eller kunskap inom säkerhetsskydd och som kanske inte heller har möjligheter att efterleva kraven. Otydligheter kan orsaka såväl onödigt höga kostnader som förseningar.

Vad tycker du är det viktigaste för samhällsfastigheter och kritisk infrastruktur att fokusera på framöver?

– Det är viktigt att identifiera om man omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen och i så fall vilka delar med avseende på fysisk säkerhet, personalsäkerhet och informationssäkerhet, samt att sätta rätt säkerhetsskyddsklassificering på dessa områden. Som del av det civila försvaret bör man bygga in robusthet, redundans och resiliens i de verksamheter som är viktiga för Sveriges totalförsvar.

Hur kan vi på Sweco bidra?

– Sweco har en unik bredd och djup inom samtliga delar (fysisk säkerhet, personalsäkerhet och informationssäkerhet) och kan därför stötta under hela processen, från tidiga utrednings- och analysstadier till projektering, genomförande och uppföljning. Vi är en trygg och mycket erfaren partner när det gäller rådgivning och vägledning i komplexa processer inom detta område.

Läs mer om Samhällssäkerhet, kritisk infrastruktur och krisberedskap