0 av 0 för ""

Iskallt uppdrag

Vill du uppleva känslan av att sova i en virvlande fors? Då kan du bege dig till Ishotellet i Jukkasjärvi och checka in i en av de sjutton konstnärssviterna, designad och byggd av två av Swecos landskapsarkitekter, Elin Julin och Ida Mangsbo.

Varje år utlyser Ishotellet en tävling om att formge rummen och sviterna på hotellet. Konstnärer, arkitekter och designers från hela världen skickar in sina bidrag, i år valdes sjutton förslag ut.

Två personer som fått det prestigefyllda uppdraget är Elin Julin och Ida Mangsbo, landskapsarkitekter i Norrköping och Örebro, som gör detta utanför tjänsten. De har båda varit på Ishotellet tidigare och arbetat med utemiljön men i år flyttar de in.

– De som ritat förslagen får även åka dit och genomföra dem. Som arkitekter sitter vi oftast vid ritbordet eller datorn, nu får vi genomföra idén från skisspappret till det verkliga rummet, berättar Ida.

Whitewater, som Elin och Ida kallar sitt bidrag, ska ge känslan av att man befinner sig i en virvlande fors. Inspirationen kom från Torne älv, där isen till hotellet också hämtas.

– Hotellet består av vatten i dess olika former, något vi ville ta fasta på. Is och snö är stilla och hårt och vi ville jobba med att få fram rörelse i materialet. Vi ville också använda och bearbeta alla ytor i rummet och inte bara göra skulpturer, säger Elin.

– Snö och is är ett tacksamt material som ska bli spännande att arbeta med. Det är dessutom förgängligt då hela hotellet smälter i vår, så vi behöver inte tänka på att skapa något som ska vara beständigt, säger Ida.

Ett tungt arbete

Grunden gjöts den 23 november och Elin och Ida har satt igång med att bearbeta snön och isen med motorsågar, spadar och stämjärn. Den 11 december ska sviten stå klar.

– Att hinna klart i tid blir sannolikt vår största utmaning. Det blir också tufft rent fysiskt, särskilt i början när vi skapar den stora strukturen och blir tvungna att hantera stora isblock och snömängder, säger Elin.