0 av 0 för ""

ITS-konferens samlade transportbranschen

Hur kan Sverige vara ledande inom intelligenta transportsystem (ITS)? Och hur fungerar ITS i storstäder i Europa? Det var några av diskussionerna när ITS Sweden arrangerade en tvådagarskonferens i Swecohuset i Marieberg.

Den nationella ITS-konferensen firar i år 10-årsjubileum och fokus låg i år på hur Sverige kan vara ledande inom ITS och hur en nationell strategi för ITS kan se ut. Konferensen var välbesökt med många kända namn i programmet. Inledningstalet hölls av Swecos koncernchef Tomas Carlsson. Först ut i programmet var infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Fotis Karamitsos, Deputy Director-General DG Mobility and Transport och Hermann Meyer från CEO ITS Europé, presenterade vad som sker inom området internationellt.

— Det var en väldigt lyckad konferens och därför var det extra roligt att ha konferensen hos oss på Sweco. Vi nätverkade med andra i branschen och fick chansen att delta i aktuella diskussioner om hur vi kan skapa ett effektivare transportsystem, säger Thomas Sjöström, gruppchef för ITS gruppen på Sweco Infrastructure.

Konferensen hade både nationellt och internationellt fokus. Första dagen diskuterade internationella aktörer bland annat ITS i storstäder i Europa och hur samarbetet mellan olika aktörer kan bidra till ett effektivare transportsystem. Ulla Hamilton, trafikborgarråd i Stockholm, höll öppningstalet.

Andra dagen diskuterade nationella aktörer bland annat de stora trenderna i Sverige och Europa gällande ”Open Data” samt hur vi lockar studenter och forskare till transportbranschen. Dagen avslutades med en resultatkonferens för den strategi- och handlinsplan för ITS som sattes 2010, där Trafikverket presenterade hur de arbetar med handlingsplanen inför kommande åtgärdsplanering.

För ytterligare information kontakta Thomas Sjöström, thomas.sjostrom@sweco.se, telefon:+4686956476