0 av 0 för ""

Jarlahuset vinnare av Glaspriset 2014

I torsdags 3 april vann Sweco Glasbranschföreningens glaspris för Kvarteret Provisorn, Jarlahuset i Stockholm. Swecos arkitekter och byggkonstruktörer har varit ansvariga för den omfattande moderniseringen av byggnaden.

– Det känns fantastiskt kul att även glasbranschen uppmärksammar det prisade Jarlahuset. Ett projekt där fastighetsägaren Probitas höll fast vid idén med de helt uppglasade fasaderna. Och där glasleverantören Fasadglas utvecklade konceptet till en tekniskt avancerad och unik lösning, säger Jan-Åke Lindgren, ansvarig uppdragsledare.

Motiveringen för priset

Ett kvartersstort anonymt kontorshus på Norrmalm i Stockholm har renoverats och byggts om på ett sätt som knappt syns utifrån. Men träder man in i dess inre så väntar en häpnadsväckande upplevelse; istället för standardiserade kontorslokaler med mörka korridorer och fönstergluggar så möts man av en organsikt utformad innergård helt i glas, gestaltad och monterad med mycket stor precision. Ett tydligt och enkelt koncept som till fullo utnyttjar glasets möjlighet att med relativt enkla medel kvalitativt utveckla en konventionell fastighet och ge den betydande mervärden.sning, säger Jan-Åke Lindgren, ansvarig uppdragsledare.

Priset delades ut i samband med Nordbyggs mässa i Älvsjö, Stockholm. Totalt var 19 projekt nominerade till Glaspriset.

Fakta om Glaspriset

Kriterier för de nominerade bidragen till Glaspriset är att de ska ha färdigställts under 2012 eller 2013 i Sverige med svensk glas- och metalleverantör. Projekten kan nomineras för delar av eller hela byggnaden.

Jarlahuset vann även svenska byggmästareföreningens ROT-pris 2013.

Jan-Åke Lindgren, jan-ake.lindgren@sweco.se Telefon:+4687380186