0 av 0 för ""

JUNA-studenter på praktik hos Sweco

Utbildningen börjar gå mot sitt slut för de femtio nyanlända ingenjörer i södra Sverige som gått järnvägsutbildningen JUNA genom Trafikverket. De senaste två veckorna har bestått av praktik, och tolv av praktikanterna har fått delta i projekt och lära sig programvaror tillsammans med sina handledare på Sweco.

JUNA-projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Arbetsförmedlingen, Helsingborg stads vuxenutbildning och företag inom branschen. Sweco har varit drivande i projektet och har bland annat genomfört CAD-utbildningar och en projektuppgift för deltagarna i utbildningen. De senaste två veckorna har bestått av praktik, och Sweco tog emot tolv praktikanter. En av dem var Nayef Zeid.

– Jag har en kandidatexamen i Mechanical Enginering från Beirut Arab University i Libanon och arbetslivserfarenhet från byggbranschen, men när jag kom till Sverige var det svårt att hitta jobb. Alla arbetsgivare krävde att jag skulle kunna tala flytande svenska, så jag ställde mig i kö för att läsa på SFI. Då såg jag en annons för JUNA på Arbetsförmedlingens Facebooksida. Jag hade tidigare velat läsa till järnvägsingenjör, men i Libanon finns ingen sådan utbildning eftersom vi inte har någon järnväg. Att få en svensk utbildning som också skulle leda till jobb tyckte jag lät jättebra, säger Nayef.

Spårprojektören Elin Jungevi på Sweco har varit lärare för CAD-kurserna på utbildningen och de senaste två veckorna har hon även varit handledare åt Nayef och en annan praktikant.

– Våra praktikanter har delvis gått vid sidan av olika personer i vår grupp och fått följa med på möten och liknande. Sedan har de även fått mycket tid att öva på programvarorna. I mina praktikanters fall var det Microstation. De har utvecklats jättemycket och jag tror att de kommer ha ett stort försprång när de kommer tillbaka till de vanliga lektionerna igen, säger Elin.

Hon tycker också att hon själv lär sig mycket av studenternas frågor och funderingar.

– Det är förstås utvecklande för mig att delta, men sedan tycker jag också att det är viktigt att vi som människor hjälper varandra. Det går mycket i linje med mina personliga värderingar. Projektet gör att deltagarna kan få ett jobb som passar deras bakgrund och utbildning.

Nayef anser också att det viktigaste för att kunna nå sina drömmar och mål är att få ett bra jobb.

– Om fem år ser jag att jag kan fullgöra ett projekt från A-Ö, och längre fram vill jag ha gjort mitt eget avtryck inom järnväg. Jag har också som mål att lära mig att tala perfekt svenska. Jag är väldigt positiv inför framtiden och längtar tills jag får börja jobba!