0 av 0 för ""

Landskapsarkitekt formger svit på årets ishotell

En kreativ boost. Så beskriver Elin Julin, landskapsarkitekt på Sweco, arbetet på Icehotel i Jukkasjärvi. Förr sjunde året åker Elin upp till hotellet och i år för att designa en av konstnärssviterna med namnet Into the Maelstrom.

Elin Julin blev tillsammans med sin vän Ida Mangsbo utvalda som ett av femton team från hela världen som får utforma årets ishotell i Jukkasjärvi med förslaget Into the Maelstrom.

– Icehotel vill i sin design ha en blandning av uttryck och idéer. Grundidén till vår svit Into the Maelstrom är att besökarna ska känna som att de befinner sig mitt i en strömvirvel, en malström. Det är väldigt intressant att arbeta med vattnets olika uttryck och former, säger Elin Julin.

Genom att bygga upp väggar av snö och is i en virvelform leds besökaren runt till såväl en sittplats som en säng som ligger i mitten av rummet, i virvelns mitt. I taket formas en måne av is och ett mönster som också skapar en känsla av rörelse. Totalt går det åt cirka fem ton is och sex kubikmeter snö för att bygga den 30 kvadratmeter stora sviten. Rummets väggar är dessutom extra tjocka för att man ska kunna skulptera djupare i dem.

Det är sjunde året som Elin åker upp till ishotellet i norra Sverige. Första gången gjorde hon det som en del av sitt examensarbete och gestaltade utemiljön. Därefter har hon arbetat med utformningen av hotellets iskyrka, isbar och konstnärssviter men även varit en del av supportteamet som hjälper konstnärerna.

– Arbetet med Icehotel är väldigt kreativt och inspirerande. Det är intressant att skapa i snö och is, träffa alla konstnärer från olika delar av världen, samtidigt som jag befinner mig på en vacker plats och får ta del av fantastisk konst som växer fram. Att allt sedan smälter ner under våren gör det mer inspirerande att komma på nya idéer att utveckla nästa år, säger Elin.

Till vardags arbetar Elin sedan 2012 som landskapsarkitekt på Sweco i Linköping. Även Ida arbetar som landskapsarkitekt, men på ett annat företag, och de två lärde känna varandra under utbildningen på SLU. Uppdraget för Icehotel går genom respektive företag och de båda ser det som ett lärorikt komplement.

– Det är roligt att göra något annorlunda från mitt vanliga arbete under några veckor, men framförallt är det en kreativ boost och en bra övning i skala. Det är även en övning i samarbete då man arbetar tillsammans intensivt under ett par veckor, något som man alltid har nytta av, säger Elin.

Från och med 1 december befinner sig Elin Julin och Ida Mangsbo i Jukkasjärvi och har då 14 dagar på sig att färdigställa sviten. Ishotellet invigs den 16 december.

 

Läs vad media har skrivit om Elin Julin:

Följ arbetet på instagramkontot: maelstrom_icesuite