0 av 0 för ""

” Ledare har makten att förändra”

Igår fick Swecos vd och koncernchef Åsa Bergman ta emot utmärkelsen ”Näringslivets mäktigaste kvinna 2019”, en årlig utmärkelse som delas ut av Veckans Affärer. ”Att vara ledare är i min mening att vara lagledaren som bygger ett starkt lag som samarbetar och presterar tillsammans”, säger Åsa Bergman.

Grattis Åsa! Hur känns det att få den här utmärkelsen?
– Tack! Det är en stor ära att få ta emot det här priset. Jag ser det som en hedersutmärkelse och som en utmärkelse för Sweco och det vi står för som ett jämställt företag.

Näringslivets mäktigaste kvinna, vad betyder makt för dig?
– Ledare har makten att förändra. För mig handlar det om att driva positiv förändring, att få Sweco och våra medarbetare att växa och utvecklas. Det handlar om att skapa en inspirerande, inkluderande och utmanande arbetsplats och att göra samhällsnytta. Att vara ledare med makt är i min mening att vara lagledaren som bygger ett starkt lag som samarbetar och presterar tillsammans.

Behövs den här typen av lista idag för att driva frågor kring jämställdhet framåt?
– Jag tycker det är bra att den finns. Det är viktigt med ökad mångfald av individer och perspektiv i alla delar av samhället. Jag har alltid haft en stark tro på att det är när människor med olika bakgrund och erfarenhet möts som vi blir kreativa och hittar de mest innovativa lösningarna.

Vad är ditt råd till andra som vill bli framgångsrika ledare?
– Det viktigaste tror jag är att välja ett yrke du brinner för och låta dina värderingar driva dig framåt. Då har du goda chanser att känna dig nöjd med ditt yrkesliv.

Sedan menar jag att en viktig egenskap som ledare är att människor i din organisation känner sig sedda, bekräftade och trygga. Det skapar du genom att alltid stötta dina medarbetare, både i med- och motgång.

Ett annat råd jag vill ge är att skapa starka team. Ju starkare team du lyckas bygga, desto större utväxling skapas eftersom alla människor bär på olika förmågor.

 

Se Åsa i SVT:s Morgonstudion (35 minuter in i programmet.

Läs artikeln ”Hon är näringslivets mäktigaste kvinna” i Dagens industri.

Läs artikeln ”Hon är Näringslivets mäktigaste 2019 – med makt att bygga en bättre värld” i Veckans affärer.

Läs TT:s artikel ”En ingenjör som är mästare på att bygga team” i Sydsvenskan.

Läs artikeln ”Hon är näringslivets mäktigaste kvinna” i Svenska Dagbladet (endast för prenumeranter)