Publicerad: 2017-09-30

Loop Village – förvandlar rondeller till runda kvarter

I en ny visionsstudie för Malmö presenterar Sweco ett förslag som utforskar stadens förtätningsmöjligheter. Loop Village innebär en möjlighet att bygga fler bostäder utan att ta åkermark i anspråk, och i stället använda yta som kan nyttjas bättre.

– Studien grundar sig i frågeställningen om vilka förtätningsmöjligheter som finns i Malmö, där även våra tidigare visionsstudier Öresund City och Kontinentalstaden har varit inspel i detta.  Tanken med Loop Village är att förtäta staden genom att utnyttja befintlig infrastruktur som inte idag används till annat än transporter, säger Urban Skogmar, ansvarig arkitekt på Sweco.

Visionsstudien är den fjärde som presenteras av arkitekter på Sweco i Malmö. Loop Village tar avstamp i hur vi kan använda gator och vägar på ett nytt sätt och visar en lösning på hur vi kan öka antalet bostäder på platser som idag inte räknas som byggbar mark.

I en av Malmös största rondeller, Lindeborgsrondellen, har Swecos arkitekter skapat en modell för 1000 nya bostäder.  Genom att kombinera bostadshuset med ett vertikalt växthus kan man skapa en ljudbarriär mot bullriga transportleder, samtidigt som växthuset ger en möjlighet till självförsörjning för de boende.

– Jag tror det är viktigt att vi omdefinierar vissa av våra begrepp om hur vi bygger idag, för att hitta lösningar för framtida förtätning. Genom att planera för nya bostadstypologier, så som Loop Village, kan vi också hjälpa till att föra samman områden som idag ligger åtskilda på grund av infrastruktur, säger Urban Skogmar.

För mer information kontakta:
Urban Skogmar, ansvarig arkitekt Sweco,  urban.skogmar@sweco.se, +46 (0) 40 37 53 29