0 av 0 för ""

Malmö Centralstation tog hem årets Stadsbyggnadspris i Malmö

Swecos arkitekter, KHR Arkitekter och Metro Arkitekter står bakom Malmö Centralstation som erhöll årets Stadsbyggnadspris som delades ut under fredagen. Sjöbergska palatset som renoverats av byggnadsantikvarier på Sweco erhöll ett hedersomnämnande för varsam renovering.

– Att vi fick Malmös Stadsbyggnadspris för Centralstationen visar vilket lyckat resultat ett bra samarbete ger, säger Anders Öreberg, arkitekt på Sweco. Det är ett fint betyg på att vi skapat en byggnad som uppskattas i staden.Centralstationen är en av tre stationer som binder ihop Citytunneln i Malmö. Sweco och KHR är även arkitekterna bakom den prisbelönta Station Triangeln.

Ur juryns utlåtande: ”Arkitekterna har här varit framgångsrika genom att på ett nyanserat sätt balansera den nytillkomna delen mot det historiska arvet, vilket också varit beställarnas målsättning. (…) Sammantaget har arkitekterna inte enbart skapat en attraktiv och funktionell station där nya och äldre delar fogats samman på ett känslofullt sätt utan även varit delaktiga i skapandet av en ny mötesplats för Malmöborna. Malmö centralstation är ett värdigt tillskott till stadsmiljön i Malmö.”

Stadsbyggnadspriset delas ut för att uppmärksamma nybyggnationer och förbättringar av Malmös stadsmiljö.

Läs mer om priset på Malmö Stads hemsida

Anders Öreberg, anders.oreberg@sweco.se, telefon:+4640167215
Johanna Hadmyr, johanna.hadmyr@sweco.se, telefon:+4640167233