0 av 0 för ""

Mod och initiativrikedom i fokus hos de nominerade i Swecos Hugopris

Swecos Hugopris fd. Stora Energipriset har delats ut i över 25 år och belönat energibesparande idéer och innovationer. Priset har i år utökats till tre kategorier – Årets Innovatör, Årets Inspiratör och Årets Student. Bland finalisterna finns allt ifrån internationellt kända företag till små lokala energibolag, enskilda eldsjälar och stjärnstudenter.

– Swecos Hugopris uppmärksammar personer och bolag som med mod och skicklighet bidrar till en god samhällsutveckling. Många fina insatser har gjorts av dem som nominerats i år, säger Tomas Kåberger, juryns ordförande.

I Årets Student belönas bästa examensarbete inom hållbar utveckling.

– De nominerade i Årets Studentpris i år visar på att studenterna har förstått hur man möter hållbarhetsutmaningar på ett kreativt och konstruktivt sätt säger Andreas Gyllenhammar, Hållbarhetschef Sweco.

De nominerade är:

Årets Innovatör

Utdelas till en person eller verksamhet för en innovation med potential att bidra till hållbar utveckling genom resurseffektivitet.

Sala-Heby Energi AB, för det sätt de visat att ett litet energibolag kan göra stordåd i utvecklingen för hållbar utveckling trots att man saknar det stora företagets resurser och inflytande.

IKEA, för att med strategisk insikt och handlingskraft ha drivit på introduktionen av energieffektiv belysning och solenergi såväl för sin egen användning som i sitt produktutbud.

Polarbröd, för att de med genuint engagemang för klimatfrågan driver ambitiösa initiativ inom sin verksamhet för att ställa om till en helt fossilfri verksamhet på sikt.

Årets Inspiratör

Utdelas till person vars idéer eller gärningar inspirerat andra till att bidra i arbetet för hållbar samhällsutveckling.

Supermiljöbloggen, för att de har lyckats skapa en blogg med hög kvalitet på innehåll inom miljö- och hållbarhetsfrågor, som inspirerar 40.000 unika beökare varje månad.

Dennis Pamlin, för att han under många år i okuvligt konstruktiv anda inspirerat människor främst i Sverige och Asien att använda tekniska möjligheter för en hållbar utveckling.

Gregor Robertson, för hans tydliga ledarskap som borgmästare som drivit Vancouver till att bli en av mönsterstäderna i världen inom hållbar utveckling.

Årets Student

Utdelas till författaren/-na av ett examensarbete eller annat projekt inom utbildningen som med god akademisk kvalitet har praktisk relevans för en hållbar samhällsutveckling.

Anna Lindberg, KTH, är nominerad för sitt examensarbete med titeln ”Hållbar affärsutveckling inom branschen för fastighetsförvaltning”.

Hon har med hjälp av intervjuer studerat och på ett mycket pedagogiskt sätt ha beskrivit kopplingarna mellan lönsamhet och hållbarhet inom fastighetsbranschen.

Jonas Halili och Oskar Kurtti, Högskolan i Halmstad, är nominerade för sitt examensarbete inom energieffektivisering.

Deras smarta grenkontakt möjliggör fjärrstyrning av elapparater över internet. Den förbereder även konsumenten för den nya energimarknaden genom att möjliggöra prisoptimering.

Martin Brorsson & Erik Danielsson, KTH, är nominerade för sitt examensarbete med titeln ”Vätskekopplade värme- och kylåtervinningssystem – utveckling av ett verktyg för energiberäkningar”.

För att ha utvecklat ett verktyg som förenklar jämförandet av komplexa systemlösningar för energieffektivisering.

Vinnarna kommer att utses under festliga former på Swecos inspirationsdag, som hålls den 22 januari 2014.