0 av 0 för ""

Kaj Möller talar i ”The Great Hall of China” i Beijing om svensk, hållbar stadsplanering för Kinas beslutsfattare. Foto: Mrs. Zhao Chun, Sweco China

”Nothing goes to waste in Sweden”

Kina och de nordiska länderna ska samarbeta för att lösa miljöutmaningarna med Kinas stora urbaniseringsutveckling. Häromveckan höll Kaj Möller, vd för Sweco International, föredrag i ”The Great Hall of China” i Beijing om svensk, hållbar stadsplanering för beslutsfattare inom Kinas stadsplanering.

Tre snabba med Kaj Möller, talare på Sino-Nordic Promotion Association for Green Sustainable Development conference.

Hej Kaj! Varför blev du inbjuden till Kina som talare?
– I Kina flyttar 15 miljoner människor om året från landsbygden till storstäderna, och det beräknas pågå i många år framöver. Sino-Nordic Promotion Association for Green Sustainable Development är ett samarbete mellan Kina och de nordiska länderna för att lösa miljöutmaningarna, och konferensen i Beijing var en start på initiativet där Kina bjöd in till en tvådagarsövning. Sverige är världsberömt inom hållbar stadsplanering och därför ville kinesernata del av Swecos expertis och höra mer om det senaste inom ämnet.

Vad handlade ditt anförande om?
– Jag pratade om allt från våra innovativa tekniklösningar på området och vikten av aktivt och uthålligt deltagande av stadsadministrationen, till återanvändningsexemplet om hur Sverige återanvänder gamla julgranar som lekområden för fisk på botten av Riddarfjärden.

Är det sant att ”Nothing goes to waste” i Sweden?
– I vissa avseenden, absolut! Det bilden syftar på är det faktum att Sverige har västvärldens lägsta andel av hushållsavfall som slutar på deponi. Mindre än 0,5% hamnar på sophögen eftersom vi är världsmästare på återanvändning, återvinning och energiutvinning. Ibland förstår vi inte hur framgångsrika och innovativa vi är i Sverige inom dessa områden. Sweco i Sverige har visserligen redan omfattande konsultuppdrag inom stadsplanering på olika ställen i Kina, men det är mycket inspirerande att kineserna nu verkligen har tagit hållbarhetsfrågan på allvar och att Sweco får en central roll i det svenska fotavtrycket för detta samarbete.

För mer information, kontakta:
Kaj Möller, vd Sweco International,070-3767058, kaj.moller@sweco.se