0 av 0 för ""

Nu startar Arknat

Med start idag inleds den två veckor långa arkitekturfestivalen Arknat i världsarvet Höga Kusten. 15 studenter från hela Norden är samlade och ska tillsammans utforma vindskydd i trä som placeras ut i det populära naturområdet. Initiativet är ett sätt att bland annat öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur. Arknat arrangeras av Sweco tillsammans med FriluftsByn.

15 förväntansfulla arkitektstudenter möts idag för första gången när Arknat startar. Tillsammans ska de under två veckor designa och bygga vindskydd som placeras ut på tre platser längs med Höga Kusten-leden.

På plats finns även inbjudna coacher och föreläsare som ska hjälpa och inspirera studenterna under sin vistelse. Bland annat kommer den holländska arkitekten Boris Zeisser och den Stockholmsbaserade arkitekten Tina Wik att delta. Även Audingas Sumskas och Johan Svanholm, båda arkitekter på Sweco, kommer att hålla varsin föreläsning. Samtliga föreläsningar är öppna för allmänheten.

Höga Kusten är ett av världsarven och ett populärt turistmål tack vara sin storslagna natur. Arkitekturfestivalen Arknat, som i år arrangeras för första gången, blir ett sätt skapa nya plattformar för att utveckla den lokala turismen på hållbara grunder. Genom att bjuda in studenter vill initiativtagarna Martin Björklund, byggnadsingenjör på Sweco, och Jerry Engström, grundare av FriluftsByn, ge dem större kunskap och förståelse för samspelet mellan arkitektur och natur.

Vi har träffat två av deltagarna för att höra deras tankar om Arknat.

Anton Valek, student vid Umeå arkitektskola
– Min erfarenhet av workshops är att du tillsammans med nya människor skapar fantastiska projekt. Det är ett jättebra sätt att lära sig nya saker på, då det är en kombination av möte med människor, vanligtvis från olika länder, och man går från tanke till ett fullskaligt projekt. Arknat är ett bra sätt att lära sig mer om materialet trä och hur det beter sig, dess styrkor och svagheter samt vad man kan göra med det. För att inte nämna att Höga Kusten är en fantastisk plats!

Johan Svanholm, arkitekt på Sweco Architects i Stockholm, föreläser den 14 juni
– Arknat är en renodlad arkitektutmaning där det grundläggande lyfts fram och allt brus runtomkring tagits bort. Det finns en tydlig plats och både syfte och material är förankrat i platsen. Ett helt projekt från ax till limpa med en benhård tidplan. Samarbete, utveckling, teori, praktik, konstnärlig frihet och fri tolkningsrätt. Samt inte minst för aspirerande arkitekter: att själv uppleva och erfara de praktiska följderna på byggplatsen som ett resultat av idéerna på ritbordet.

Se filmen om Arknat här

Läs mer om Arknat och ta del av programmet

För mer information kontakta:

Martin Björklund, byggnadsingenjör, 0739-69 93 66 martin.bjorklund@sweco.se