0 av 0 för ""

Ny barnakut i Örebro får lekfull form och tak av sedum

En ny tillbyggnad för akut sjuka barn och ungdomar håller just nu på att uppföras vid Universitetssjukhuset i Örebro. En lekfull form med gyllene fasader och ett tak av sedum blir barnakutens signum. Byggnaden är utformad av arkitekter på Sweco.

Den nya tillbyggnaden är placerad i direkt anslutning till sjukhuset. Såväl byggnadens form som storlek är påverkade av tomtens oregelbundna utseende. Fasaden är utformad med aluminiumkassetter i olika storlekar som har ytbehandlats vilket ger byggnaden ett gyllene mässingsliknande skimmer. Fönster, partier och dörrar är lackerade i svartgrått och på taket växer grönt sedumgräs.

– Vi var inspirerade av barn och ungdomar och valde därför en lekfull form. Vi hoppas att barnen tycker att de guldglänsande fasaderna och ett tak av gräs ser spännande ut, säger Bengt Folenius, ansvarig arkitekt för projektet på Sweco i Örebro.

Tillbyggnaden blir nästan 1000 kvadratmeter till ytan och består bland annat av väntrum, undersöknings- och behandlingsrum och reception.

Det är första gången som barn och ungdomar får en egen akutmottagning vid Universitetssjukhuset i Örebro. Personalen ser fram emot den nya akuten där både väntrum och undersökningsrum är helt anpassade för barn.

– På nuvarande akutmottagningen finns ett barnväntrum, men det är trångt och inte så ändamålsenligt. De nya lokalerna kommer att betyda mycket för både oss och de unga patienterna, säger Ewa-Lena Sjöberg, verksamhetschef på akutkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Barnakuten beräknas stå klar våren 2014.

För mer information, kontakta: Bengt Folenius, ansvarig arkitekt, bengt.folenius@sweco.se, telefon:+4619168111