0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco

Efter examen som maskiningenjör 2008 fick Omar Tobba arbete inom olje- och gasindustrin i Syrien och så småningom i Algeriet. När projektet i Algeriet tog slut var kriget i Syrien i full gång. Vägen bar honom i stället till Sverige och idag arbetar han som installationskonsult på Sweco i Stockholm.

I Sverige tog en tio månader lång väntan på uppehållstillstånd och andra handlingar vid innan Omar äntligen kunde börja lära sig svenska på SFI. Därefter följde ytterligare väntan på att få ingenjörsexamen bedömd innan han kunde börja söka jobb.

– Jag skickade mitt CV till cirka 90 företag och lyckades komma på tre eller fyra intervjuer, bland annat hos Sweco. Intervjun resulterade i en tre månaders praktikplats som jag påbörjade i december 2015. Nu har praktiken övergått i en provanställning, säger Omar Tobba.

Jobbet betyder allt

För närvarande arbetar Omar i projektet Nya Karolinska Sjukhuset där han ritar och gör beräkningar på ventilations- och värmesystem. Han ser anställningen som det största steget i sin karriär och vill bevisa att syriska akademiker har en plats på svensk arbetsmarknad.

– Att utvecklas professionellt som konsult och bidra till utvecklingen av det svenska samhället betyder allt för mig. Det som gjorde mig nyfiken på Sweco och som gör att jag trivs så bra är jämställdheten och den positiva arbetsmiljön. Alla är så glada och hjälpsamma, säger Omar Tobba.

– Mångfalden i Sverige ökar och jag tycker att vi ska återspegla samhället så gott det går, säger Peter Falk, som är gruppchef på Swecos installationskonsulter i Stockholm och Omar Tobbas närmaste chef.

Peter Falks grupp har en blandad sammansättning av nyutexaminerade och seniora konsulter, och en relativt stor andel medarbetare från utlandet.

– I Sverige utbildas inte tillräckligt många ingenjörer med inriktning mot vår bransch. Rekryteringen av utländska ingenjörer ökar därför möjligheterna att hitta medarbetare avsevärt. Vi får en större pool att rekrytera ur helt enkelt, säger Peter Falk.

Vill bidra till utveckling

Språket i konsultrollen är givetvis en utmaning för de utländska medarbetarna och det kan även finnas kulturella skillnader som måste överbryggas. Här spelar kollegornas stöd en viktig roll.

– Med annorlunda bakgrund och erfarenhet bidrar de utländska medarbetarna med teknisk kompetens men även mjuka parametrar, som nya sätt att lösa problem, hantera kunder och hitta nya affärer. Vi kan lära av varandra. I Omars fall har han erfarenhet från olja och gas och jag tror att han kan tillföra nyttig teknisk kompetens från den branschen, säger Peter Falk.

Omar själv tror att kriget i Syren kommer att fortsätta ett antal år, men han har ett tydligt mål i sikte.

– Jag vill utvecklas till en riktigt duktig ingenjör. När kriget tar slut hoppas jag kunna resa tillbaka och bidra till utveckling och återuppbyggnad med hjälp av de nya teknologier och system jag lärt mig här. Swecos mål att utveckla samhället matchar mitt personliga mål till 100 procent. Jag känner att jag har hamnat på rätt plats i livet, säger Omar Tobba.