0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco

Mekatronikingenjören Diego Naves kom till Sverige för kärleken och fastnade för Sweco under ett studiebesök. Arbetet på Swecos grupp inom el och automation gav honom en inblick i framtidens automatiserade samhälle och inspirerade honom till att söka mer kunskap.

Det var i Mexico City de träffades, Diego och hans flickvän. Hon var där för utbytesstudier, men reste sedan hem till Sverige igen. Efter att Diego hade hälsat på i Sverige tre gånger beslöt han sig för att flytta. Nu har han bott i Sverige i tre år.

– Jag tycker mycket om Stockholm. I Mexico City bor 25 miljoner människor och det är mycket stress och mycket bilar. Här i Stockholm finns en väl utbyggd kommunaltrafik och det går också att cykla överallt. Jag uppskattar miljömedvetenheten som finns i Sverige.

Vill bygga ett hållbart samhälle

Miljötänkandet och möjligheten att få vara med och bygga morgondagens samhälle var också något Diego fastnade för när han besökte Sweco och fick en presentation av företaget.

– Jag läste svenska i en specialgrupp för ingenjörer och Sweco ordnade ett studiebesök för oss. Jag tyckte att det verkade vara en intressant arbetsplats och byggnaden var också väldigt vacker. Det kändes som en plats där jag ville arbeta!

Diego sökte en tjänst inom el och automation och hans ansökan hamnade hos gruppchef Pether Hederby som kallade honom till intervju.

– Jag tyckte att det var positivt att Diego hade hunnit göra så mycket, säger Pether. Han har praktiserat på flera stora företag både i Mexiko och i Tyskland under sin studietid. Dessutom blev jag imponerad av att han talade så bra svenska fastän han då bara hade varit här i ett år.

Utvecklade sitt språk på jobbet

Nu har Diego arbetat på Sweco i två år och tycker att han har utvecklats på flera sätt. I ett uppdrag för Storstockholms Lokaltrafik har han skött kommunikationen mellan de olika inblandade parterna när signalsystemet ska bytas på tunnelbanans röda linje, ett arbete som krävt goda kunskaper i flera språk eftersom systemet kommer från Italien, tågen från Tyskland, mjukvaran från USA och många av konsulterna sitter i Hong Kong.

– Jag har inte bara ökat mitt tekniska kunnande. Redan efter några månader på Sweco kände jag att jag förstod språket mycket bättre och nu har jag inga problem alls.

Ser en automatiserad framtid

I höst har Diego börjat studera igen. Han är redan utbildad mekatronikingenjör i Mexiko, men utbildningen Production engineering and management på KTH lockade honom eftersom han tror att det kommer att bli mycket programmering i framtidens automatiserade samhälle.

– Det är spännande för Sweco att vi får en medarbetare som både har yrkeserfarenhet sedan tidigare och har med sig den senaste kunskapen från högskolan, säger Pether Hederby.

Diego kommer att arbeta extra under sin utbildning och ser fram emot att få använda sina nya kunskaper i sitt arbete.

– Jag kommer att ha en helt annan inställning till skolan den här gången. Betygen är inte lika viktiga, utan nu är jag där för att lära mig allt som jag vet att jag kommer ha nytta av. Jag är också glad att jag får behålla kontakten med Sweco under tiden. Jag trivs så bra med alla mina trevliga kollegor!