0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco – Igor Milenkovic

Igor Milenkovic kommer från Serbiens huvudstad Belgrad och har bott i Sverige i två år. IT har alltid intresserat honom, men han har fått arbeta hårt för sin utbildning. I februari påbörjade Igor sin praktik på Sweco och stortrivs som systemutvecklare i Göteborg.

Igor Milenkovic kommer från Serbiens huvudstad Belgrad och har bott i Sverige i två år. IT har alltid intresserat honom, men han har fått arbeta hårt för sin utbildning. I februari påbörjade Igor sin praktik på Sweco och stortrivs som systemutvecklare i Göteborg.

Datorer är Igors stora intresse, men hans första jobb i Serbien var som lagerarbetare innan han blev säljare och sedan taxichaufför medan han sparade ihop pengar till den IT-utbildning han ville gå. Även under studietiden körde han taxi för att finansiera studierna.

– Jag tog min examen vid Information Technology School i Belgrad 2015 och började min nya yrkeskarriär med att utveckla webbsidor och en egen app, säger Igor.

Trivs i Göteborg

Även utanför yrkeslivet hände det mycket. Igor fann kärleken i en tidigare bekantskap, men hon bodde sedan en tid tillbaka i Sverige. Snart bestämdes att Igor också skulle flytta.

– Nu är vi gifta och har en liten flicka tillsammans. Min fru har bott i Sverige ganska länge och hjälper mig mycket med språket.

Igor har fått ett gott intryck av Sverige och av Göteborg där han nu bor.

– Det första jag tänkte på var att allt är så rent och fräscht och när jag fick mer kontakt med människorna här kände jag att alla var mycket trevliga.

Fick praktik på Sweco

Igor började sin tid i Sverige med att läsa svenska på SFI och sedan på SFX-IT som är svenska för programmerare.

– Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att till vardags vara i kontakt med människor som talar språket, men den möjligheten har jag tyvärr inte haft förrän jag började min praktik på Sweco. Nu kan jag öva hela dagarna, både i jobbet och på fikaraster och motionstimmar.

Igor hade läst om Sweco och när han hörde att företaget var intresserade av att träffa nyanlända ingenjörer på ett rekryteringsmingel anmälde han sig till eventet. Där fick han träffa bland andra sin nuvarande chef, Katarina Brunosson.

– Igor var en av de kandidater som Arbetsförmedlingen hade matchat ihop oss med inför eventet. Han har den kompetens vi efterfrågar, rätt utbildning och viss erfarenhet inom systemutveckling. Han gjorde också ett väldigt gott intryck på oss under intervjun. Därför kände vi att vi gärna ville erbjuda honom praktik på Sweco som en del av vårt team av systemutvecklare, säger Katarina.

Ser utvecklingsmöjligheter

Katarina Brunosson ser en ljus framtid för Igor och tycker att han redan har utvecklats.

– Vi kände från början att Igor var mycket positiv och engagerad och den bilden har bara förstärkts. Han passar bra in i vår grupp och han blir hela tiden tryggare i språket.

Igor är också mycket nöjd med sin praktikplats. Han har lärt sig nya verktyg och programmeringsspråk och i framtiden hoppas han att han kan arbeta som projektledare på Sweco och kunna bidra med sina kunskaper i intressanta uppdrag.

– När jag vaknar på morgonen är det med ett leende, för jag vet att jag ska få gå till jobbet och träffa mina duktiga kollegor som är omtänksamma och har mycket tålamod med oss som inte kan svenska så bra än. På jobbet känner jag att det jag gör uppskattas och då betyder det att man har ett bra jobb på ett bra företag. Så känner jag varje dag när jag går till Sweco.