0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco – Mountaser Toulaibah

Mountaser Toulaibah är certifierad projektledare och civilingenjör inom elektronik och kommunikation. Han kommer från Damaskus i Syrien, men kriget fick honom att söka sig till Sverige för att starta ett nytt liv. Sedan ett knappt år arbetar han på Swecos kontor i Malmö.

Mountaser Toulaibah är både ny i Sverige och nyanställd projektledare på Sweco i Malmö. Han har sitt drömjobb, för han har alltid vetat att det var ingenjör han ville bli, men under resans gång insåg han att han även ville bygga på med fler kunskaper.

– Det har alltid varit min dröm att få arbeta som ingenjör och därför utbildade jag mig till det, men när jag hade börjat jobba insåg jag att det skulle vara intressant att få veta mer även om andra aspekter i projekten än de tekniska lösningarna, som ekonomi och risker till exempel. Därför tog jag en magisterexamen i företagsekonomi och marknadsföring och gjorde även ett prov hos PMI för att bli certifierad projektledare.

Startade nytt liv i Sverige

Mountaser har arbetslivserfarenhet från flera länder, bland annat som projektledare i Kuwait, Förenade Arabemiraten och Egypten. I Sverige har han bott i två och ett halvt år.

– När mitt arbetskontrakt i Kuwait tog slut var det svårt för mig att åka tillbaka till Syrien på grund av kriget. Därför flyttade jag till Sverige för att kunna starta ett nytt stabilt liv. Malmö är fint och här finns många trevliga människor. Jag tycker mycket om staden och speciellt att man kan träffa folk från så många olika länder.

Det nya arbetslivet i Sverige började med att Mountaser besökte Swecos rekryteringsmingel i Stockholm och hans CV landade hos Thomas Franzén, regionchef för Swecos projektledare i Malmö.

– Min kollega tipsade mig om en person som kunde vara intressant för oss och jag ringde upp och bad om ett möte. Väl där kändes det direkt som att Mountaser skulle kunna passa på Sweco, både med avseende på utbildning och kunskap, men även med sin person och sitt sätt, säger Thomas.

Praktiken ledde till anställning

Mötet slutade med att Mountaser erbjöds praktik på Sweco och praktiken övergick sedan i en provanställning. Nu har han precis tackat ja till att bli fast anställd, något som Thomas Franzén är mycket glad över.

– Mountaser har blivit en uppskattad kollega och han är en kompetent projektledare, strukturerad och noggrann, engagerad och mycket bra i möten med kunder. Hans tidigare erfarenheter från internationella projekt i bland annat Kuwait och hans kunskaper i engelska är till stor nytta i våra utlandsuppdrag. Just nu deltar han i en ombyggnation av ett stort köpcentrum och är projektplanerare i två stora industriprojekt i Armenien och Guinea samt i ett av våra projekt i Casablanca, säger Thomas.

I framtiden tror Thomas att Mountaser kommer att leda allt större projekt och även leda andra. Själv ser Mountaser språket som sin största utmaning.

– Svenska är inte lätt, men att lyssna på radio och att praktisera språket genom att tala med svenskfödda är de bästa sätten att lära sig. Att få en praktikplats eller ett arbete är också mycket värdefullt för den språkliga utvecklingen. Om några år hoppas jag att jag kan få se mig själv som projektledare i något uppdrag som Sweco har i Syrien, om bara kriget slutar.

Bild: Med kollegorna i Slottsparken. Från vänster: Fredrik Lindén, Maria Liljenberg, Mountaser Toulaibah, Jennifer Löw, Johan Stenberg