0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco – Non Okumura

Väg- och vattenbyggnadsingenjören Non Okumura kommer från Tokyo i Japan och har hunnit bo i flera länder innan hon flyttade till Sverige. Nu arbetar hon med vattenkraft och dammar på Sweco i Stockholm.

Det var när tsunamin drog in över Japans kust som Non Okumura första gången insåg vilken kraft det finns i vatten och hennes intresse väcktes att lära sig mer. Hon valde att inrikta sig på hydraulik och efter att ha tagit sin examen i Tokyo flyttade hon till Holland för att studera vidare.

– Jag visste att det fanns en väldigt bra utbildning i Delft och därför flyttade jag dit. Medan jag studerade träffade jag min svenske pojkvän och det var också på utbildningen jag hörde talas om Sweco för första gången. Jag sa till min lärare att jag ville arbeta med hydraulik i Sverige och då sa han att ”Då är det Sweco du ska arbeta på.”

Rätt utbildning

Anders Söderström är gruppchef för Vattenkraft och dammar på Sweco i Stockholm och han blev mycket glad när han fick Nons ansökan.

– Jag fick ungefär femtio ansökningar till tjänsten jag hade lagt ut, men Non hade exakt den utbildning och kunskap som jag eftersökte. Utbildningen i Delft är perfekt för det vi arbetar med och i Holland är de mycket skickliga på översvämningar och kanaler. Olika länder har olika sätt att arbeta, exempelvis för att landskapet och regelverken är olika och därför är det givande att våra medarbetare har utbildning och erfarenhet från olika länder.

Hinder på vägen

Helt enkelt var det dock inte att få anställa Non.

– Vi trodde att det skulle gå smidigt för Non att få visum eftersom hon redan befann sig i Europa och var boende i Holland, men det blev ändå en utdragen process och ett tag funderade vi till och med på om vi skulle låta Sweco i Holland anställa Non istället. Efter fem månader hörde vi dock ifrån Migrationsverket och Non fick åka och hämta sitt visum i Berlin, säger Anders.

Trivs på Sweco i Stockholm

Sedan tre månader tillbaka bor och arbetar Non i Stockholm, en stad som skiljer sig en del från de storstäder hon har bott i tidigare.

– I Tokyo var det stressigt och mycket folk överallt. Det jag gillar med Stockholm är att det känns mer avslappnat, men också att det finns så mycket natur och gröna ytor, säger Non.

På Sweco arbetar hon med hydraulisk modellering och dammbrottsberäkningar och i framtiden hoppas hon få arbeta mer i utlandsuppdrag, något som även Anders ser fram emot.

– Vi hoppas få arbeta mer med vattenkraft i Asien och där kan vi ha stor nytta av Non, som har bott i flera asiatiska länder, säger Anders.

Stöd av kollegorna

Just nu är den största utmaningen för Non att lära sig bättre svenska.

– Den delen av mitt jobb som har med beräkningar att göra är oberoende av språk, men jag måste också kunna läsa historiska data och skriva rapporter på svenska när jag arbetar med svenska kunder. Just nu går jag en kurs på jobbet och efter sommaren kommer jag att börja på en kvällskurs. Jag får också mycket stöd av mina kollegor och så försöker jag att tala svenska en halvtimme varje dag med min pojkvän. Häromdagen insåg mina kollegor att jag förstod vad de säger när de talar svenska, så nu har de bestämt att vi bara ska tala svenska på våra fikaraster framöver. Vi får se hur det går, skrattar Non.