0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco – Qi Li

Qi Li är kinesiskan som kom till Sverige för att läsa masterprogrammet på KTH. Ett jobb som ger energi och passion stod överst på önskelistan efter examen. Sedan i maj arbetar hon som installationskonsult på Sweco i Stockholm.

Efter uppväxten i en liten stad i nordöstra Kina flyttade Qi Li till Beijing där hon läste på Tsinghua University. Studierna ledde till en kandidatexamen och vidare till ett jobb på China Aerospace Construction Group där hon arbetade som elkonstruktör i tre år.

– Under studierna fick vi besök av representanter från KTH, som har ett gott rykte i hela världen, även i Kina. Jag tyckte att det skulle vara spännande att resa till Europa så jag sökte till masterprogrammet ”Systems, control and robotics” och kom in. I april 2016 tog jag min examen, säger Qi Li.

Arkitekttävling visade vägen

Qi kom i kontakt med Sweco redan under studierna. En bekant, Li Ding, från universitetet i Kina arbetade som arkitekt på Sweco och behövde en hjälpande hand med sitt bidrag till en arkitekttävling i Shanghai.

– Jag blev tillfrågad om jag ville rita de elektriska installationerna till bidraget. Det var ett stort projekt, 30 byggnader på totalt 240 000 kvadratmeter och jag hade en hel dag på mig, skrattar Qi. Sweco vann tävlingen!

Efter examen från KTH var steget till Sweco alltså inte så långt.

– Jag tänkte att Sweco skulle vara den perfekta arbetsplatsen för mig och jag lade därför mycket energi på min ansökan. Jag vill ha ett arbete där jag är passionerad för det jag gör och där jag känner att jag är duktig och kan utvecklas. I ett internationellt företag har jag större möjligheter, säger Qi Li.

Återspegla framtidens samhälle

Vinsterna med mångfald på arbetet är stora och många tycker Liina Tökke, som är gruppchef på Swecos installationskonsulter och Qi Li´s närmaste chef. För henne kändes Qi´s ansökan som en skänk från ovan när den letade sig fram till Stockholmskontoret.

– Mångfald är verkligen en strategisk fråga för oss, som Åsa Bergman, Sweco Sveriges vd sagt, ”om vi ska bygga framtidens samhälle måste vi återspegla det”. Dessutom blir det roligare och mer utmanande att arbeta. Den kompetens och erfarenhet Qi har trillar man inte bara över. Hon har gjort väldigt många projekt i tidigt skede trots att hon bara arbetat i tre år. Hennes meritlista var jättelång. Vi har heller inte så många civilingenjörer i gruppen och det ska bli spännande att se vad hon kommer att tillföra.

Snabbare väg in i konsultrollen

Språket är fortfarande en utmaning för Qi som pluggar svenska för att bättre kunna kommunicera med kunder och kollegor. Hon har även fått en mentor.

– Jag lär mig väldigt mycket av min mentor, Johan Hedelius. I Kina arbetar man ofta med parallella projekt under stor press, men här har vi mer utrymme att tänka på de viktiga praktiska detaljerna. Johan lär mig mycket om det praktiska som kan göra arbetet enklare för elektrikern och i förlängningen även spara pengar åt kunderna, säger Qi.

– Johan ska hjälpa Qi att snabbare komma in i konsultrollen och det svenska arbetssättet. Det ska bli väldigt spännande att se hur hon utvecklas. Jag tror att hon kommer att springa om oss alla och det ska bli väldigt roligt att få följa. Hon har en lovande karriär framför sig, säger Liina.