0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco: Sohil Sawah

När Sohil Sawah tog sin ekonomiexamen i Damaskus i Syrien var kriget i full gång. För att undvika att bli värvad åkte han först till Turkiet och reste sedan vidare genom Europa innan han till slut kom till Sverige och fick jobb på Sweco.

Sohil Sawah kom till Sverige i september 2015 och har arbetat på Swecos ekonomiavdelning i drygt ett år. I sitt arbete med leverantörsreskontran har han kontakt med många Sweco-medarbetare varje dag.

– Det är på Sweco som jag har lärt mig att tala svenska, säger Sohil. Jag pluggade bara i två månader innan jag började praktisera här, så det mesta har jag lärt mig genom att prata med mina kollegor och med alla i organisationen som jag har kontakt med. Nu har jag också börjat på en kurs i svenska här på jobbet som verkar bra.

Sohils chef, Ulrika Andersson, är imponerad över vilka framsteg han har gjort på så kort tid.

– Det är svårt att tänka sig nu, att för ett år sedan hade vi våra möten på engelska. Sohil är väldigt lättlärd. Både när det gäller språket och arbetsuppgifterna är han målmedveten och lär sig fort.

Ville bort från kriget

Sohil är född i Damaskus i Syrien och det var också där han studerade till ekonom på universitetet. Han visste att så fort han hade tagit sin examen skulle han bli inkallad till armén, så när utbildningen var slut tog han sig direkt ut ur landet.

– Jag ville börja ett nytt liv utanför kriget och jag hade några kompisar som bodde i Sverige. Jag tog reda på mer information genom att se på nyheterna på tv och internet och kände att det här var landet jag ville bo i, säger Sohil.

Resan till Sverige var lång och farlig. Sohil bodde i Turkiet i sex månader innan han tog sig till Grekland och vidare genom Europa till Sverige med båt, buss, tåg och genom att gå långa sträckor. Till slut kom han fram till Sverige och kunde söka asyl. Nu bor han på Lidingö och arbetar på Swecos kontor i Marieberg.

– Här i Sverige fick jag till en början bo hos en svensk familj och genom en bekant till familjen som arbetar med rekrytering kom jag i kontakt med Sweco, säger Sohil. Jag vill gärna stanna här och utvecklas och få mer erfarenheter inom ekonomi och lära mig språket bättre. Jag trivs också jättebra här med alla mina trevliga kollegor!

Lugnt i Stockholm

Den här dagen yr snön utanför fönstret och vädret är också den största skillnaden mellan Damaskus och Stockholm, tycker Sohil.

– I Damaskus kom det kanske snö en gång om året, men den försvann direkt igen. En annan skillnad är att det är mycket mer folk i Damaskus och alla butiker är öppna till midnatt. Det är ett stort folkliv med många som åker buss och tåg hela tiden. I Stockholm är det alldeles lugnt och tomt på kvällarna, nästan så att man känner sig ensam ibland!

Mentorer stor hjälp

När Sohil började på Sweco fick han två interna mentorer, en som talade arabiska och en som talade engelska.

– Det var en stor hjälp, för jag hade tusen frågor varje dag. När jag började lära mig lite mer försökte jag att prata svenska så mycket som möjligt med mina mentorer också. Ulrika Andersson tror också att språket är nyckeln för Sohil att kunna göra karriär som ekonom.

– Sohil både talar och skriver svenska bra redan. Ett steg till i språkutvecklingen och sedan kan han göra precis vad han vill!