Ny i Sverige och på Sweco

Med drömmen om ett jobb på Sveriges bästa miljökonsultbolag kom Laith Al-Qudah till Sverige 2014. Idag arbetar han som miljökonsult på Sweco i Karlstad. Rätt tajming och rätt kompetens öppnade dörren.

Laith Al-Qudah kom till Sverige från Jordanien för två år sedan. Från hemlandet hade han med sig en masterexamen i Environmental science and management och erfarenhet från arbete som miljöinspektör.

Att språket skulle vara nyckeln in på arbetsmarknaden insåg Laith direkt. Efter tre månaders svenskastudier på SFI gick han en intensivkurs på Folkuniversitetet. Där fick han också lära sig hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och hur man söker jobb.

– Mitt mål var att få jobb på det bästa miljökonsultbolaget. Jag kontaktade Sweco direkt och fick komma på intervju, säger Laith.

Steget till framtiden

Redan efter första intervjun fick Laith erbjudande om en praktikplats och efter fem veckor övergick den till en provanställning och idag är Laith fast anställd på Sweco. För Laith är det en dröm som slagit in.

– Jobbet på Sweco är steget till framtiden för mig. Språket är knepigt, men i kombination med engelska går det jättebra. Nu försöker jag samla erfarenheter och lära av mina kollegor, säger Laith.

Magdalena Westerberg är gruppchef för miljögruppen och kontorssamordnare för Sweco i Karlstad. Det var hon som anställde Laith och hon ser mångfald som en viktig framgångsfaktor på arbetsplatsen.

– Jag försöker alltid se till mångfald när jag rekryterar, att skapa en bra mix av kön, ålder, kompetens och bakgrund. En mångfald av människor ger en mångfald av idéer, säger Magdalena. Varje ny typ av kollega får oss att tänka ännu mer ”utanför lådan”. För företaget i stort kan även Laiths och andra utländska kollegors språkkunskaper vara till stor nytta.

Rekryteringsbehovet på Sweco är stort och Magdalena ser inflödet av människor till Sverige som en fantastisk möjlighet då många av de som kommer är duktiga och har relevant utbildning.

En annan typ av utmaning

Varje anställning innebär en utmaning, men att anställa en person från en annan kultur behöver inte vara en större utmaning än att anställa en svensk, däremot är det en ny typ av utmaning. Det är Magdalena övertygad om och menar att fördelarna uppväger.

– En av de främsta fördelarna med utländsk kompetens är att man kan få in en skarpare kontrast i arbetsgrupper – utbildning, erfarenheter och bakgrund till exempel, som kanske inte finns att tillgå i Sverige. Genom olika lösningar, exempelvis interna anpassade utbildningar samt tydligare investering i kompetensutvecklingstid, kan Sweco få ännu bättre utväxling av de nya kompetenserna och överkomma utmaningarna, säger Magdalena och fortsätter:

– Laith är ny som konsult och jobbar precis som andra nyanställda på att utveckla sig. Han är mycket driven och omtyckt i gruppen och vi utvecklas allihop av att jobba med honom.