0 av 0 för ""

Nya perspektiv och stolta vinnare vid inspirationsdagen

Sociala perspektiv på hållbarhet och senaste nytt på energifronten stod i fokus på Swecos Inspirationsdag 2012 som gick av stapeln i Stockholm tisdagen den 27 november. De årliga priserna, Stora Energipriset och Swecos studentpris, delades ut till två stolta vinnare.

Årets Inspirationsdag ägde rum på Kulturhuset i Stockholm med teknikjournalisten och ståuppkomikern Karin Adelsköld som moderator. Dagen lockade över 400 besökare.

Stora Energipriset som har delats ut i över 25 år för energisparande idéer och innovationer tilldelades i år Eksta Bostads AB, Kungsbacka, för långsiktigt arbete med förnybar energi i bostäder. Vd Christer Kilersjö var på plats i Kulturhuset i Stockholm för att motta priset tillsammans med tidigare vd Lars Tirén.

– Eksta har arbetat med förnybar energi i mer än 30 år och priset känns som ett fantastiskt kvitto på att det vi har gjort varit rätt, sade Christer.

Studentpriset tilldelades Mia Pantzar för hennes examensarbete om hur moderna mobiltelefoner kan underlätta klimatsmart resande i städer. Hon deltog i prisutdelningen via Skype från Melbourne, Australien, där hon är utbytesstudent och praktiserar på transportplaneringsenheten.

Mänsklig kraft och vindkraft

En som hade rest långt för att delta som föreläsare var sydafrikanska Mpho Tutu, författare, präst och dotter till fredspristagaren Desmond Tutu. Mpho trollband publiken när hon berättade om människans godhet och den inneboende kraften i samspelet människor emellan, det som med ett afrikanskt begrepp kallas ubuntu. Bland annat relaterade hon till det arbete som görs i Sydafrika för att ta hand om utsatta kvinnor och övergivna barn.

– Vad vill du? Vad behöver du? Hur kan jag hjälpa dig? De här frågorna kan var och en av oss ställa till människor i vår omgivning. Sann hållbarhet skapas när de sociala perspektiven möter de tekniska, sade Mpho.

Tomas Kåberger, energiexpert och professor i Industriell energipolicy, talade om de senast årens snabba utveckling inom sol- och vindkraft.

– Sol och vind tillsammans står idag för en större andel av den globala elkraftsproduktionen än kärnkraft. Mycket har hänt på kort tid, framför allt i Kina, men även i länder som Tyskland och USA, berättade Tomas.

 

Världsomspännande fotoprojekt

Inspirationsdagen avslutades med att Jeppe Wikström, fotograf och initiativtagare till fotoprojektet A Day in the World, som Sweco stöder, delade med sig av historierna bakom många av bilderna. Deltagarna hälsades därefter välkomna två trappor upp till fotoutställningen i Kulturhuset.

Läs mer om årets pristagare:

Stora Energipriset – Eksta Bostads AB

Swecos Studentpris – Mia Pantzar