0 av 0 för ""

VindskyddNya vindskydd i Skåne under arkitekturfestivalen Arknat

15 arkitektstudenter är just nu i färd med att planera, utforma och bygga vindskydd i vår vackra natur. Denna gång är det Skåne som föräras byggnaderna, tidigare år fick Höga Kusten de arkitektritade vindskydden som blivit väl mottagna av såväl boende som turister. Det är arkitekturfestivalen Arknat under ledning av bland annat Sweco som arrangerar eventet. Medverkande i Arknat är arkitektur- och ingenjörsstudenter i framförallt Norden, men även från andra länder i Europa.

Arkitekturfestivalen Arknat äger rum mellan den 8–21 augusti i Skåne. Det är fjärde gången som Sweco arrangerar eventet som är öppet för arkitekturstudenter i hela Europa, men som i år på grund av pandemin begränsats till framförallt Norden. Uppgiften för studenterna är att planera, utforma och själva bygga vindskydd, samtliga i lokalproducerat trä.

– Det här är verkligen en win-win-situation för alla. Studenter inom arkitektur och samhällsbyggnad får två minnesvärda veckor då de utvecklar en förståelse för att kombinera arkitektur och natur och Skåne får upplevelseplatser som kommer att uppskattas och besökas av många som vandrar i naturen. Samtidigt drar vi alla nytta av att framtidens kreativa skapare utvecklar ett intresse för att fylla vår värld med natur och arkitektur i kombination. säger John Grundström, arkitekt och ansvarig från Sweco.

Planeringen och byggandet av vindskydden varvas med föreläsningar, coaching och praktisk kunskap i träbyggnation, bland annat av den holländska arkitekten Boris Zeisser som även deltagit vid tidigare festivaler, Emina Kovacic, ordförande för Sveriges Arkitekter och Swecos egen träkonstruktionsexpert Håkan Risberg.

Arknat började 2017 som ett initiativ av Sweco och Friluftsbyn för att öka förståelsen och stärka relationen mellan arkitektur och natur. Sedan dess har Arknat ägt rum vid tre tillfällen vid Höga Kusten där nio vindskydd formgivits och byggts på plats. Det är nu första gången Arknat äger rum i Skåne.

Arknat mottog utmärkelsen Årets Arkitektur i Swedish Design Awards by RUM 2020.

För mer information, kontakta:
John Grundström, john.grundstrom@sweco.se, tfn: 072 450 60 01.

Bilden är från Arknat vid Höga Kusten 2019. Fotograf: Tommie Ohlson.