På plats i Nigeria med Läkare utan gränser
För drygt ett år sedan åkte Swecos Jaana Rokka till Nigeria med Läkare utan gränser (MSF*). Under nio månader arbetade hon vid ett barnsjukhus som allround-logistiker, en roll som innebär att skapa förutsättningar för att den medicinska hjälpen kommer fram till de mest behövande. Vi träffar en hemkommen Jaana för att höra om hennes tid där.
– Det har varit fantastiskt, jag hade höga förväntningar innan jag åkte och de infriades med råge. Jag känner mig stolt över att ha jobbat för MSF, men också på Sweco. Många av mina kollegor i Nigeria var tvungna att säga upp sig för att kunna åka iväg, medan jag hade möjligheten att ta tjänstledigt, något jag är tacksam för, säger Jaana Rokka. Mina olika kompetenser har kommit till användning samtidigt som jag fått förverkliga en livsdröm.
Jaana Rokka arbetar som nationell anbudskoordinator på Sweco idag och har en bakgrund som platschef och byggledare inom infrastruktur. Därtill är hon utbildad statsvetare. Under sina nio månader i Nigeria arbetade hon som icke-medicinsk allround-logistiker, en roll som innebär att skapa tekniska, ekonomiska och personliga förutsättningar för att den medicinska hjälpen kommer fram till den verksamhet som MSF tillhandahåller på sjukhuset. Exempelvis säkerställa att det finns rent vatten, el och mediciner. Rollen innebar även att ansvara för ekonomi och HR-relaterade frågor.
– Totalt på sjukhuset jobbade ett drygt hundratal personer. Projektet drevs av sex så kallade expats tillsammans med ett femtontal lokalt anställda. Det är de lokalt anställda som skapar kontinuiteten i ett projekt. Vi expats bodde tillsammans i ett inhägnat område 20 minuter från sjukhuset. Varje morgon körde våra chaufförer oss till arbetet. Arbetsdagen på sjukhuset startade alltid med en gemensam samling för att gå igenom vad som förväntades ske under dagen. Arbetet kunde därefter innebära att garantera att allt fanns på plats inför en kommande operationsdag; allt från personal, mediciner, lunch, bilar till vatten och el 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. Ibland behövde vi även hjälpa till att lösa byggnadstekniska problem. Vi arbetade oftast fram till kl. 17.30, och kvällarna tillbringades tillsammans med de andra expatsen, fortsätter Jaana.
Att åka iväg med en organisation som MSF innebär att man bidrar med sin kunskap, samtidigt som man tar med sig nya erfarenheter hem. Att sättas i ett annat sammanhang ger en möjlighet att se hur ens kompetens fungerar i en annan kontext, något som Jaana menar på har stärkt henne som yrkesverksam person. Det är också en möjlighet att testa sina gränser.
Planera för att kunna åka iväg
Trots att MSF arbetar mycket med säkerhet är arbetet inte helt riskfritt, något som man bör vara medveten om. Det är därför viktigt att vara väl förberedd innan man åker iväg.
– Jag uppmuntrar verkligen andra att arbeta för MSF. Är man intresserad av detta är mitt tips att läsa på om organisationen och deras krav, samt att förstå vad de förväntar sig av dig. Jag tror också att det är viktigt att man är trygg i sig själv, då det är ett riskfyllt arbete och man är där för att prestera och inte för att lära sig. Även om man vill åka iväg kanske det inte är rätt läge i ens liv just nu men kanske senare. Planera därför och utnyttja tiden fram till dess, genom att exempelvis addera ny kunskap. Jag har alltid velat arbeta med den här typen av uppdrag och har därför gjort aktiva val efter det samt stärkt min kompetens för att kunna förverkliga min dröm. Det är också bra att ta kontakt med någon som har varit iväg, avslutar Jaana.
Quick Info:
Jaana Rokka är den femte medarbetaren från Sweco som fått tjänstledigt för att åka på uppdrag med Läkare Utan Gränser sedan 2009 då Sweco startade samarbetet med organisationen. Medarbetare från Sweco som vill åka ut i fält ansöker, precis som alla andra, direkt till Läkare Utan Gränser.