0 av 0 för ""

Petter bredvid Citygate

Petter Egnell nominerad till Årets betongkonstruktör

I november är det dags för årets Betonggala, och en av de nominerade är Swecos Petter Egnell som har löst de stora konstruktiva utmaningarna med en platsgjuten kärna för City Gate, Nordens högsta kontorshus och Göteborgs nya landmärke.

Hej Petter! Vad krävs egentligen för att bli en vass betongkonstruktör?

– Nyfikenhet, envishet, kreativitet och ett stort tålamod.

Vad har du för inspirationskällor och förebilder?

– Jag inspireras av de stora pionjärerna/innovatörerna under 1900-talet som inte bara lyckades flytta gränserna för vad som ansågs möjligt rent tekniskt utan var minst lika långt framme när det kommer till byggnadsverkens formmässiga och estetiska värden – Pier Luigi Nervi, Robert Maillart, Heinz Isler, Jörg Schlaich, Felix Candela, Frei Otto med flera.

Vilken del i projektet City Gate krävde din hjärnas absoluta maxkapacitet?

– Språkförbistringen som uppstår när man har aktörer med 7-8 olika nationaliteter och alla kommunicerar på ett språk de inte har som modersmål – att försöka lista ut vilka som kan ha missförstått vad och vilka nyanser som kan ha försvunnit på vägen tar minst lika mycket kognitiv kapacitet som det tekniska. Vi svenskar tror ju generellt att vi är mycket bättre på engelska än vi är – och att tycka det är lite pinsamt att ställa enkla frågor om det är något man inte är helt med på är ju ett allmänmänskligt drag. Givetvis är det tekniska en enorm utmaning – men det hör ju till territoriet när man bygger något sånt här så det är ju de flesta både införstådda med och beredda på.

Vad är du extra stolt över i projektet?

–  Mest stolt, och tacksam, är jag nog över den professionella och konstruktiva dialog som vi lyckades få till i det mesta som rörde stommen. Särskilt i den tredjepartsgranskning som utfördes. Sådana är något som varit väldigt sällsynt inom vårt fält de senaste 25 åren och det kan lätt bli infekterat om man upplever det som att det kommer in någon utifrån och recenserar ens arbete på ett orättvist sätt. Här tycker jag att vi gemensamt till stora delar lyckades sätta en ny ribba för hur såna processer kan gå till både vad gäller den tekniska nivån och omfattningen på själva granskningen men även vad gäller graden av professionalitet och respekt mellan processens olika parter.

Slutligen; tar du hem titeln?

– Vi får se, jag har ju några decennier på mig att få till en revansch om det inte skulle gå hem den här gången. Skämt åsido, konkurrensen är tuff i år. De andra projekten är ju väldigt fina och alla projekten ligger ju på något sätt i framkant inom sina egna “grenar”.

Vi önskar Petter ett stort lycka till och håller tummarna att han blir den fjärde Swecoiten i rad som tar hem titeln Årets Betongkonstruktör.

Läs mer om Betonggalan här