Plast i fokus på Världsmiljödagen
Världsmiljödagen infaller den 5 juni varje år och är FN:s initiativ för att sprida medvetenhet och handling för miljön. I år vill man rikta världens blickar mot plastföroreningarna, ett område där Swecos expert ser att mycket kunskap fortfarande saknas.
Varje år väljer FN ett tema för Världsmiljödagen för att rikta uppmärksamheten mot ett särskilt angeläget miljöproblem. I år handlar det om den ökande användningen av plastprodukter som medför att allt mer plastskräp sprids ut i miljön. Swecos miljökonsult Petra Wallberg har doktorerat i ekotoxikologi och arbetar bland annat med kartläggningar och riskbedömningar av miljögifter, läkemedel och plast i utomhusmiljöer. Hon ser både för- och nackdelar med plast som material.
– Problemet med plast är att det är nu börjar bli sådana mängder spridda i miljön att det finns en påtaglig oro för vilka konsekvenser det kommer att medföra. Många av oss har sett bilderna av sälar som fastnat i plastskräp och fåglar som haft magen full av olikfärgade plastkulor. Samtidigt är plast ett praktiskt material på många sätt och det är inte säkert att det alltid är bättre att ersätta det med något annat. Hållbarhet handlar bland annat om att använda rätt material på rätt plats och att vidta de åtgärder som behövs för att förhindra vidare spridning ut i miljön, säger Petra Wallberg.
Hon ser också att det fortfarande saknas kunskap på många områden, då det gäller plastens inverkan på miljön.
– Det bästa sättet att snabbt åstadkomma förändringar är ofta genom frivilliga initiativ och i det här fallet behöver det komma från industrin och handeln. Därför är det viktigt att det blir klarlagt vilka som är de största problemen med plast. Vi behöver få mer kunskap om vilka storleksfraktioner, vilka typer av plast, och vilka användningsområden som påverkar miljön mest, och vilka djurarter som är mest drabbade. Då kan rätt åtgärder vidtas.
FN vill att Världsmiljödagen ska vara folkets dag, en dag då alla kan göra något för att ta hand om jorden, på egen hand eller genom att organisera sig. Petra Wallberg ser att det finns mycket man kan bidra med, även som privatperson.
– Exempel på saker man kan göra är att plocka upp plast som ligger och skräpar på land och i vatten, och se till att alla plastsopor hamnar i soptunnan. Man kan också bära med sig en egen flaska med vatten istället för att köpa flaskvatten. För en liter flaskvatten går det dessutom åt minst 300 gånger så mycket energi som för samma mängd kranvatten samtidigt som det även är 250 gånger dyrare.
För mer information, kontakta:
Petra Wallberg, petra.wallberg@sweco.se