0 av 0 för ""

Positiva möten vid rekryteringsmingel för nyanlända

Som ett led i 100-programmet arrangerade Sweco ett nytt rekryteringsmingel i förra veckan. Platsen denna gång var Malmö, där cirka 25 nyanlända arbetssökande intervjuades och minglade med Swecomedarbetare.

Tisdag eftermiddag den 14 november kom över tjugo förväntansfulla och lite spända kandidater till Swecos kontor på Drottningtorget.

– Det övergripande intrycket var väldigt positivt. Efter inledande mingel hälsade vi välkommen och presenterade Sweco. Vi tog upp flera internationella projekt genom åren, bland annat i Mellanöstern som många kunde känna igen. Sen berättade Faris Moulki om hur det är att arbeta här, han har själv en liknande bakgrund som våra gäster, berättar Stefan Gustafsson, regionchef.

Hög kompetens och imponerande kunskaper i svenska

Framåt femtiden var det dags för intervjuer och fortsatt minglande med dryck och tilltugg. Varje kandidat fick ungefär en knapp halvtimmes samtal med representanter för Sweco.

– Jag är imponerad över att de kan så bra svenska efter sin korta tid i Sverige. Alla har bra teknisk kompetens och starka cv. De jag träffade själv var ingenjörer i olika åldrar. Många kommer från Mellanöstern vilket är positivt, i synnerhet i kontakter med den regionen, förklarar Stefan.

Ett tiotal kandidater får praktik

Efter intervjuerna är det dags att utvärdera kandidaternas profiler, erfarenheter och kunskaper. En svår uppgift när kvaliteten är så hög och jämn. För de som väljs ut väntar tre månaders praktik på Sweco i Malmö.

– Det blir svårt att välja ut de åtta, tio som blir aktuella för en praktikplats. Efter praktiken kan några räkna med anställning, men oavsett om det blir en fortsättning eller inte kommer den perioden att vara värdefull, säger Stefan.

Både arbetssökande och arbetsgivare nöjda

Att 100-programmet och upplägget i Malmö var en framgång märks både från arrangörens sida och de inbjudna kandidaterna, till exempel Ahmad El Masri från Libanon.

– Jag har varit på många intervjuer, men det här var den bästa. De som intervjuade var professionella och fick mig att känna mig bekväm. Det här var första gången jag gjorde en intervju på svenska sen jag kom hit för två år sedan. Nu känner jag stor entusiasm och skulle gärna börja jobba för Sweco, berättar Ahmad El Masri.

– Våra gäster såg rekryteringsminglet som en möjlighet och gjorde sitt allra bästa för att göra ett gott intryck. Och det var lika positivt bland mina medarbetare. Jag tror formerna för den här träffen – med en lättsam dialog – bidrog till framgången. Den här träffen var viktig för dem, men också väldigt viktigt för oss, avslutar Stefan Gustafsson.

Foto: Hanna Ulriksson, Sweco


 

Om minglet och 100-programmet

Rekryteringsminglet arrangerades av Sweco och Arbetsförmedlingen inom ramen för Sverige tillsammans och 100-programmet. Initiativet innebär konkret att Sweco ska erbjuda praktik eller jobb för minst 100 nyanlända under en trårsperiod.