0 av 0 för ""

Prestigefyllt internationellt arkitektpris till vertikalt växthus i Linköping

The Plantagon World Food Building i Linköping har tilldelats det prestigefyllda priset International Architecture Award 2016. Det är företaget Plantagon som i nära samarbete med arkitekter på Sweco utvecklat den unika idén till hållbar stadsodling i stor skala.

Priset är ett av de mest betydelsefulla arkitektpriserna internationellt sett och delas årligen ut inom byggnadsarkitektur, landskapsarkitektur och stadsplanering.

–Vi är oerhört glada och stolta att designen av en byggnad som på ett så tydligt vis bidrar till ett mer hållbart samhälle uppmärksammas och vinner i en internationell arkitekturtävling som denna, säger Alessio Boco, ansvarig arkitekt på Sweco, som tillsammans med Plantagon och ett stort team på Sweco arbetat med projektet under en längre tid.

Samtliga vinnare i tävlingen presenteras på Istanbul Design Biennial i oktober och utställningen med projekten kommer även att turnera runt om i Europa under 2017.

Bakom priset står The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design och The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Plantagon World Food Building

Plantagon World Food Building i Linköping är ett 60 meter högt, vertikalt växthus som är en kombinerad industri- och kontorsfastighet. Idén utvecklades av företaget Plantagon och Swecos arkitekter har stått bakom utformningen och de tekniska lösningarna. Växthuset blir en världsunik demonstrationsanläggning för hållbar stadsodling i stor skala. Den långsiktiga målsättningen är att skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion som ska säkra framtidens globala matförsörjning. Planerad byggstart för byggnaden i Linköping är 2017.

Om Plantagon

Plantagon International är en global innovationsledare inom urban livsmedelsodling. Plantagon arbetar med agritektur för att möta det ökade behovet av lokalt odlad mat i städer världen över. Plantagons teknik minimerar behovet av transporter, land, energi och vatten – och ger ökat värde till storstadsfastigheter. Genom att använda stadens restprodukter som en resurs ger Plantagons process minimal negativ miljöpåverkan. www.plantagon.com

Mer information om priset och vinnarna finns på www.europeanarch.eu och www.chi-athenaeum.org

Om du har frågor, vänligen kontakta Alessio Boco, ansvarig arkitekt, alessio.boco@sweco.se