0 av 0 för ""

Storsjöodjuret får eget center med Swecos hjälp

I mer än tusen år har det ryktats om att det skulle finnas en speciell varelse i Storsjön, det så kallade Storsjöodjuret. Fenomenet har länge väckt nyfikenhet och så gott som varje år kommer det in vittnesmål om oförklarligheter i Storsjön. Nu satsar Svenstaviks Företagarförening på att bygga ett Storsjöodjurscenter och Sweco är med och projektleder.

Vid Svenstavik, som ligger vid Storsjöns sydligaste strand, skapas just nu ett center där besökarna kommer mötas av upplevelser, frågor och fakta kopplade till Storsjöodjuret. Med stöd av välplanerad interaktionsdesign, där ny teknik möter berättelser och vittnesmål om odjuret, presenteras möjliga tolkningar av fenomenet på sätt som kan engagera människor i alla åldrar.

På uppdrag av Svenstaviks Företagarförening leder Sweco ombyggnationen av den befintliga lokalen, och det Malmöbaserade företaget Unsworn Industries designar och bygger själva utställningen. Det färdiga centret kommer bland annat ha en spaningsstation kopplad till ett antal undervattenskameror och nyfikna besökare kan på olika sätt bekanta sig med Storsjöodjurets kulturhistoria samt granska innehåll från den digra observationsdatabasen.

– Det är verkligen inte varje dag ett sådant här uppdrag landar på skrivbordet. Förutom att det är kul och spännande är det även intressant att få bekanta sig med kryptozoologi, som för mig var ett helt nytt område, säger Ante Åkerström, projektledare på Sweco i Östersund.

Storsjöodjurscentret invigs den 12:e december i år.

Vad är Kryptozoologi?
Kryptozoologi är samlingsnamnet på lärorna om vissa varelser med omtvistad existens. Förutom Storsjöodjuret räknas bland annat även Loch Ness-odjuret, Yeti och Bigfoot till den här skaran. Kryptozoologi är inte erkänd som en riktig vetenskap men intresset för vad som finns eller inte finns har länge lockat människors nyfikenhet och längtan efter mer information.