0 av 0 för ""

Sverige finns som värld i Minecraft

Lantmäteriet kom nyligen med den glada nyheten att de släpper en virtuell landskapsmodell över Sverige i det populära datorspelet Minecraft, lagom till jul. Sweco har haft uppdraget att lösa tekniken så att Minecraft-världarna kommer att finnas tillgängliga för nedladdning.

I jul blir det möjligt att ha Sverige som värld i det svenska datorspelet Minecraft. Det är myndigheten Lantmäteriet som släpper sina nationella kartor och höjddata. I princip kommer alla vägar, sjöar och berg att finnas med, vilket gör det enkelt för spelaren att känna igen sig och veta vart du befinner dig. Alla kommuner kommer att kunna laddas ner som en egen värld.

– En av de förhoppningar vi har med satsningen är att öka intresset för geografi hos den yngre befolkningen. Vi hoppas även att detta ska kunna fungera som ett redskap i skolans undervisning, säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

FME gör det möjligt

För Sweco har uppdraget inneburit att lösa det tekniska, så att det ska gå att ladda ner Minecraft-världarna. För detta har man både skapat minecraftvärldarna, men även gett förslag på en lösning för nerladdningen av data. Detta har man gjort genom FME (Feature Manipulation Engine), ett verktyg som enkelt läser in både mindre och större datamängder, utför bearbetningar, så som omprojiceringar, urval och geologiska analyser, som sedan produceras ut i filer i valt format. FME används i detta fall för att läsa in kartdata som sedan används i Minecraft-format.

– Det är fantastiskt roligt att tillsammans med kunder och kollegor vara en del av denna typ av projekt. Det är två glödheta trender som förenas: öppna data och användandet av spel (s.k. Gamification) för att nå ut till en bred publik, säger Ulf Månsson, konsult inom it för samhällsutveckling på Sweco.

Från och med den 18 december finns den virtuella landskasmodellen över Sverige att ladda ner.

 

Ulf Månsson, ulf.mansson@sweco.se