0 av 0 för ""

Sweco trefaldigt nominerat till Svenska Ljuspriset, varav ett projekt är Söderlyckans skatepark i Lund.

Sweco delaktiga i tre av Ljusprisets nominerade projekt

Funktionellt och vackert ljus är viktigt för att vi ska må bra, känna oss trygga och kunna nyttja platser säkert och optimalt. Nu uppmärksammas Sweco för sitt arbete med tre projekt nominerade till Svenska Ljuspriset. 

De nominerade projekten är At Six Hotel och Restaurang Tak, båda i Stockholm samt Söderlyckans skatepark i Lund.

At Six Hotel och Restaurang Tak är en del av det nya stadsutvecklingsprojektet Urban Escape. Här är ambitionen att skapa ett nytt kvarter med internationell attraktionskraft – för professionella möten, kulinariska upplevelser, shopping och hotellvistelser. Swecos installationskonsulter har utöver belysning projekterat allmänna tele- och datanät, kanalisation, brand- och utrymningslarm etc. och projektet är sedan tidigare nominerat till Årets Bygge.

I Söderlyckans skatepark har såväl mark- och anläggningskonsulter liksom installationskonsulter som landskapsarkitekter från Sweco deltagit. Swecos landskapsarkitekter har inspirerats av de omgivande kullarnas organiska former samt intilliggande kulturhuset Mejeriets karaktäristiska och välbevarade industrimiljö från 1800-talet när de utformat skateparken.

– Den stora utmaningen med belysningsplaneringen för Söderlyckans skatepark var att skapa funktionellt ljus för skateboardåkare, som såklart kräver hög synbarhet, samtidigt som vi ville få till en vacker ljusmiljö i parken. Kraven och önskemålen resulterade i linspänd belysning som ger bra ljus över hela ytan till åkarna samtidigt som det skapar en fin stjärnhimmel. Vi har även integrerat belysning i konstruktionen i form av ledlister för att framhäva former och konturer i skateparken samt belyst utvalda träd – allt för att skapa en trivsam och vacker helhet, säger Emma Johansson, ljusdesigner och belysningsprojektör på Sweco.

Den årliga tävlingen vill premiera projekt där ljus och belysning verkligen gör skillnad och på ett genomtänkt sätt lyfter rummet, byggnaden eller anläggningen. Tävlingen försöker uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och lyfter fram projekt där ljus förstärker och lyfter funktion och arkitektur. Juryn bedömer visuella, estetiska, funktionella och tekniska aspekter och tittar också på driftsekonomi.

Svenska Ljuspriset som arrangeras av de tre belysningssällskapen Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur har bidragit till ett ökat intresse för ljussättning i 26 år.