Sweco delar vattenexpertis med afrikanska ministrar
Det har inte bara varit Obama-vecka, utan även världsvattenvecka i Stockholm. Då passade en samling afrikanska ministrar och delegater på att besöka Sweco för att inhämta kunskap på vattenområdet.
I skuggan av det uppmärksammade presidentbesöket i Sverige förra veckan pågick samtidigt ett ministerbesök på Sweco. En afrikansk delegation, där bland annat de afrikanska vatten- och miljöministrarna från Rwanda och Burundi deltog, besökte Sweco för att byta erfarenheter med svensk expertis på vattenområdet.
– Sweco har under många år arbetat i ett flertal afrikanska länder för att ta hand om vattenresurser och hantera översvämningar. Det vi kan se framöver är att avlopp nämns alltmer som en utmaning, främst ur en hälsosynvinkel, förklarar Jacob Fries som är utlandschef för Swecos miljökonsulter.
Mötet anordnades med koppling till Världsvattenveckan i Stockholm. De utmaningar som togs upp under mötet på Sweco fokuserade till stor del på den snabba urbaniseringen och hur man bör planera infrastrukturen för att den ska bli både kostnadseffektiv och miljömässigt hållbar.
– Vi har stora utmaningar framför oss när det gäller att bygga upp och höja vårt lands miljöstandard i olika infrastruktursammanhang. Det är intressant att hämta inspiration från Sverige och lyssna till vad Sweco kan bidra med, säger Jean Claude Nduwayo, miljö- och vattenminister i Burundi.
Sweco har pågående uppdrag i ett flertal afrikanska länder. Under sommarens översvämningar i Sudan tillkallades Swecos experter till landet för att göra en utvärdering och en plan för att motverka liknande problem i framtiden. Andra betydelsefulla uppdrag som Sweco utfört är en grundvattenkarta över hela södra Afrika och vattenstrategier för de stora floder som rinner genom flera afrikanska länder, från Burundi i söder till Egypten i norr.
Exempel på uppdrag som Sweco utfört i olika afrikanska länder:
- Vattenresursplanering i Sudan, Södra Sudan och Etiopien.
- Programmering av utvecklingsinsatser för gränsfloderna mellan Kenya och Uganda, och Kenya och Tanzania.
- Utveckling av en vattenstrategi för Kagerafloden, som rinner till Victoriasjön som berör Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.
- Gemensam vattenstrategi för gränsfloden mellan Tanzania och Mocambique.
- Vattenstrategi för två floder som rinner upp i Zimbabwe via Mocambique till Indiska Oceanen.
- Grundvattenkarta över hela södra Afrika.